President Ivoorkust ontslaat premier en ontbindt regering

West-Afrika President Alassane Ouattara had na succesvolle lokale verkiezingen van zijn regeringspartij RHDP al een herschikking aangekondigd, maar heeft geen concrete reden gegeven voor zijn besluit om de hele regering te ontbinden.
President Alassane Ouattara van Ivoorkust
President Alassane Ouattara van Ivoorkust Foto Sia Kambou / AFP

President Alassane Ouattara van Ivoorkust heeft vrijdag premier Patrick Achi ontslagen en zijn regering ontbonden, melden internationale persbureaus. De president had tijdens de laatste vergadering van de ministerraad op 28 september al een herschikking aangekondigd, maar heeft geen concrete reden gegeven voor zijn besluit om de hele regering te ontbinden.

Premier Achi was sinds maart 2021 in functie. „De president spreekt zijn dank uit aan premier Patrick Achi en alle leden van de regering voor het trouw dienen van de natie de afgelopen jaren”, laat een woordvoerder van de president Ouattara weten. Achi en zijn ministers blijven nog wel tijdelijk in functie totdat er een nieuwe premier en regering zijn.

Herschikkingen als beloning

Het is in Ivoorkust niet ongebruikelijk dat een president een regering herschikt, zegt Sahel-specialist Kars de Bruijne van instituut Clingedael tegen NRC. „Hij heeft het al meerdere keren gedaan na verkiezingen en veel mensen zullen ook weer terugkomen. Het wordt interessant om te zien of dat ook geldt voor de premier Patrick Achi”.

Bij lokale en regionale verkiezingen eind vorige maand kwam de regeringspartij RHDP van Ouattara als grote winnaar uit de bus. „Zo’n herschikking is een manier om mensen te belonen”, legt De Bruijne uit. „In Ivoorkust worden benoemingen gebruikt om invloed en electoraal voordeel te krijgen in de verschillende regio’s.”

Premier Achi diende vorig jaar april nog zelf zijn ontslag en dat van zijn regering in, nadat de president had aangekondigd dat hij het aantal ministerposten wilden terugbrengen. Een week later werd Achi weer aangesteld als premier. Maar met oog op de presidentsverkiezingen in 2025 zou Ouattara mogelijk kunnen besluiten Achi nu echt terzijde te schuiven.

Machtsstrijd

„De president maakt nu een afweging wie hem en zijn partij kan helpen de macht te behouden met oog op de presidentsverkiezingen over twee jaar”, zegt politiek analist Sylvain N’Guessan, directeur van het Institut de Stratégies d’Abidjan, tegen NRC. De 81-jarige Ouattara heeft nog niet laten weten of hij dan voor een vierde termijn wil gaan. „De vraag die hierachter schuilgaat is of hij dit moment gaat aangrijpen om ruimte te maken voor een nieuwe generatie. Gaat hij een nieuw gezicht naar voren schuiven die straks in 2025 hun presidentskandidaat zal zijn?”.

N’Guessan sluit niet uit dat Ouattara zelf opnieuw een gooi naar het presidentschap zal willen doen. „Maar dat is niet zonder risico’s, want kijk maar naar wat er de afgelopen jaren is gebeurt in de regio, met de ene staatsgreep na de ander.” In 2020 werd Ouattara verkozen voor een omstreden derde termijn, na wat velen omschreven als een „constitutionele staatsgreep”.

Ivoorkust maakt zich momenteel op voor het hosten van de Africa Cup in januari volgend jaar. Daarna verwacht De Bruijne dat de verkiezingsstrijd echt zal losbarsten. „Het wordt interessant om te zien of Achi echt weggaat als premier en zo ja wie hem dan vervangt.”