Klokkenluiden: waarom de meeste mensen liever hun mond houden en wat je daaraan kunt doen

Zou je aan de bel trekken?

Stel je voor: je werkt bij Chemours, Tata of Philips. Of gewoon bij de club waar je nu zit. En je ziet dat er iets flink misgaat. Iets dat gevaar oplevert voor je klanten of de samenleving.

Wat doe je? Trek je aan de bel? En doe je dat alleen intern? Of breng je dit zo nodig ook naar buiten?

Onderzoek laat zien dat een grote meerderheid van de mensen denkt dat ze onethisch gedrag zullen aankaarten als ze het waarnemen. Maar in werkelijkheid durft slechts een zeer kleine minderheid stappen te zetten. Als je kijkt naar de praktijk op het gebied van klokkenluiden, snap je ook wel dat de meeste mensen liever hun mond houden.

Bescherming klokkenluiders

Klokkenluiders hebben het niet makkelijk. In 2016 werd in Nederland het Huis voor Klokkenluiders opgericht. Honderden mensen meldden sindsdien misstanden, maar dat leidde tot nu toe slechts tot een handjevol onderzoeksrapporten en één rechtszaak.

Voor dit magere resultaat betalen klokkenluiders een hoge prijs. Ze worden geïsoleerd, tegengewerkt, op non-actief gezet en aangeklaagd. In februari van dit jaar werd de Wet bescherming klokkenluiders ingevoerd. Die maakt het mogelijk om misstanden meteen extern te melden in plaats van eerst intern, zoals tot nu toe verplicht was. Dit geldt niet alleen voor medewerkers, maar ook voor freelancers, leveranciers en stagiairs. Ook is de bewijslast omgedraaid: de werkgever moet voortaan hardmaken dat er niets aan de hand is.

Zwijgcultuur

Internationaal onderzoek laat zien hoe moeilijk het is om wantoestanden in bedrijven te melden. Organisatiepsycholoog Ethan Burris deed veldonderzoek en experimenten en concludeert: medewerkers die zich duidelijk uitspreken worden door hun managers negatiever beoordeeld en minder gesteund. Hoewel de meeste managers weten dat het goed is voor de organisatie wanneer medewerkers zich uitspreken, leidt hun dagelijkse gedrag doorgaans tot een zwijgcultuur, zegt Burris.

Gedragswetenschapper James Dungan en collega’s deden onderzoek naar de psychologie van het klokkenluiden. Centraal staat volgens hen de spanning tussen twee fundamentele morele waarden: eerlijkheid en loyaliteit. Wanneer medewerkers – bijvoorbeeld door tegenwerking – minder loyaliteit ervaren naar hun werkgever, dan wordt het voor hen makkelijker om eerlijk te melden wat er misgaat.

Wat helpt?

Wat kunnen bedrijven doen? Goede voornemens helpen niet. Neem adviesbureau McKinsey. Op hun website staat van alles over ‘high ethical standards’ en ‘purpose’. Toch moesten ze twee jaar geleden voor bijna een half miljard euro schikken, omdat ze jarenlang actief hadden meegewerkt aan het verslaafd maken van miljoenen Amerikanen aan de pijnstillers van Purdue Pharma.

Belangrijker is dat bedrijven harde regels hebben die het niet alleen veilig, maar zelfs aantrekkelijk maken om misstanden te melden. Klokkenluiders én hun managers moeten er qua geld, loopbaan en welbevinden juist op vooruitgaan als ze hun bedrijf behoeden voor schade en schande.

Is er hoop? Tja, er is veel slecht nieuws. Maar bestuurders lezen ook kranten en zien steeds vaker dat het onder de pet houden van wantoestanden je bedrijf én je positie kunnen bedreigen. Beetje cynisch misschien, maar ik denk dat vooral het laatste helpt.