Tientallen doden bij drone-aanval op militaire academie in Syrië

Syrië Wie achter de drone-aanval zit die donderdag tientallen levens heeft geëist in de Syrische stad Homs, is niet bekend. Het zou gaan om de grootste aanval sinds 2018.
Als reactie op de aanval op de militaire academie voerde Syrië vergeldingsaanvallen uit. Foto's die door de Syrische reddingsorganisatie Witte Helmen zijn verstrekt, laten zien dat gewonden van die aanvallen een ziekenhuis in Idlib binnenkomen.
Als reactie op de aanval op de militaire academie voerde Syrië vergeldingsaanvallen uit. Foto’s die door de Syrische reddingsorganisatie Witte Helmen zijn verstrekt, laten zien dat gewonden van die aanvallen een ziekenhuis in Idlib binnenkomen. Foto Syrische Witte Helmen via AP

Bij een drone-aanval op een militaire afstudeerceremonie in de west-Syrische stad Homs zijn donderdag tientallen mensen om het leven gekomen. Dat melden internationale persbureaus. Schattingen verschillen over het precieze dodental, maar de Syrische mensenrechtenorganisatie SOHR heeft het over meer dan honderd doden en 125 gewonden. De aanval is voor zover bekend door niemand opgeëist, maar de Syrische overheid wijst naar „terroristen”.

Op sociale media gaan beelden rond van een groep militairen die hun petten in de lucht gooien op een grote binnenplaats. Even later is daar paniek uitgebroken: doden en gewonden liggen op de grond terwijl schoten en geschreeuw te horen zijn. NRC kan niet verifiëren of de beelden van de betreffende aanval zijn. Ook de Syrische minister van Defensie zou bij de ceremonie aanwezig zijn geweest, maar kort voor de aanval zijn vertrokken.

Volgens SOHR gaat het om de grootste aanval sinds 2018. Als reactie hebben Syrische strijdkrachten volgens persbureau AP dorpen onder vuur genomen in Idlib, een regio in het noordwesten van Syrië die grotendeels in handen van rebellen is. Homs ligt op zo’n honderd kilometer van de regio.

Lees ook In Syrië groeit het protest tegen president Assad: ‘Het regime kan niet voorzien in eerste levensbehoeften’