Europees Parlement stemt in met Hoekstra als klimaatcommissaris

Aanstelling Hoekstra profileerde zich als CDA-leider nauwelijks op het thema klimaat. Zijn benoeming kon daarom rekenen op kritiek, maar donderdag stemde het Europees Parlement toch in met zijn aanstelling.
Hoekstra spreekt het kritische Europees Parlement toe.
Hoekstra spreekt het kritische Europees Parlement toe. Foto Frederick Florin/AFP

Het Europees Parlement heeft donderdagmiddag ingestemd met de benoeming van CDA’er Wopke Hoekstra als klimaatcommissaris. Hoekstra kreeg 279 stemmen voor, 173 parlementariërs waren tegen. Daarmee is zijn aanstelling definitief. Hoekstra volgt Frans Timmermans op in Brussel. Timmermans is lijsttrekker voor GroenLinks-PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen in november.

Lees ook: Wopke Hoekstra moet in Straatsburg ‘zijn stinkende best doen’

De naam van Hoekstra als Eurocommissaris voor klimaat klonk niet iedereen logisch in de oren: als CDA-leider profileerde hij zich nauwelijks op dat thema. Eerder deze week moest hij daarom op ‘klimaatexamen’ voor de milieucommmissie van het parlement. Hij werd onderworpen aan een urenlange hoorzitting in Brussel over zijn klimaatplannen. Daarin toonde Hoekstra zich ambitieus: hij sprak onder meer over het afbouwen van fossiele subsidies en een internationaal klimaatschadefonds.

Hoekstra had eerder al de steun van de liberale en christen-democratische vleugel in het Europees Parlement. Progressievere parlementariërs van de groene en sociaal-democratische fracties waren sceptischer, maar gingen toch akkoord nadat Hoekstra hun kritische vragen had beantwoord. Hoekstra was eerder minister van Buitenlandse Zaken en Financiën in twee kabinetten Rutte-lll en lV.