Europese Rekenkamer keurt EU-begroting voor vierde jaar op rij af

Begroting De Europese Rekenkamer constateert dat afgelopen jaar voor miljarden euro’s fouten zijn gemaakt in de EU-begroting. Het is het vierde opeenvolgende jaar dat de EU haar begroting niet op orde heeft.
De Europese Rekenkamer, die verantwoordelijk is voor begrotingscontrole van de EU, ziet elk jaar meer fouten.
De Europese Rekenkamer, die verantwoordelijk is voor begrotingscontrole van de EU, ziet elk jaar meer fouten. Foto Peter Hilz /ANP

De Europese Unie had haar begroting in 2022 weer niet op orde. Dat schrijft de Europese Rekenkamer donderdag in zijn jaarverslag. Volgens het controleorgaan zijn het afgelopen jaar voor miljarden euro’s fouten gemaakt in de EU-begroting. Het is het vierde opeenvolgende jaar dat de Rekenkamer, dat verantwoordelijk is voor begrotingscontrole van de EU, de uitgaven van de Commissie afkeurt.

Van de uitgegeven 196 miljard euro uit de EU-begroting strookte een aandeel van 4,2 procent niet met de Europese regels. De Rekenkamer ziet bovendien elk jaar meer fouten. In 2021 was de foutenmarge nog 3 procent, net als dit jaar ruim boven de maximaal toegestane 2 procent.

De Rekenkamer ziet verschillende oorzaken voor het schenden van de begroting. Zo wordt twee derde van de uitgaven „blootgesteld aan een hoog risico” vanwege de complexiteit van de regels. Ook controleren lidstaten zelf onvoldoende of de uitgaven wel volgens de regels verlopen. Met name aan de financiële maatregelen in de nasleep van de pandemie en de oorlog in Oekraïne kleven volgens de toezichthouder grote risico’s. De EU stopte zeker 46,9 miljard euro in het coronaherstelfonds.