Cultuurfonds ‘verrast’ over NSDAP-lidmaatschap prins Bernhard, CIDI wil onderzoek

Koninklijk Huis Het Prins Bernhard Cultuurfonds laat weten „op een rij te zetten” wat het NSDAP-lidmaatschap van de prins voor hen betekent. Het CIDI gaat het verzoek tot een onderzoek neerleggen bij demissionair premier Mark Rutte.
Het boek De achterblijvers werd woensdag gepubliceerd.
Het boek De achterblijvers werd woensdag gepubliceerd. Foto Robin Utrecht/ANP

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is „verrast” over het bestaan van de NSDAP-lidmaatschapskaart van prins Bernhard. Het fonds, laat weten „op een rij te zetten” wat de ontdekking „voor ons als cultuurfonds betekent”. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil dat de regering een onderzoek instelt naar het oorlogsverleden van prins Bernhard.

In het woensdag gepubliceerde boek De Achterblijvers onthult Flip Maarschalkerweerd dat hij de originele NSDAP-lidmaatschapskaart van de prins heeft gevonden. Weinig historici twijfelden hier eerder nog aan. De schrijver vond de kaart in het privéarchief van de prins dat hij na diens overlijden in 2004, toen hij oud-directeur van het Koninklijk Huisarchief was, moest inventariseren. Het Koninklijk Huisarchief besloot de lidmaatschapskaart woensdag vrij te geven.

Het CIDI gaat het verzoek tot een onderzoek neerleggen bij demissionair premier Mark Rutte (VVD), laat persbureau ANP weten. CIDI noemt de ontdekking „een nieuw onderdeel van een pijnlijk hoofdstuk in onze Nederlandse geschiedenis”. De organisatie laat weten dat Prins Bernhard transparant was geweest over zijn lidmaatschap „als hij moedig was geweest”. De Rijksvoorlichtingsdienst en demissionair premier Mark Rutte wilden woensdag niet op de onthullingen reageren.

Lees ook: Bernhard had het bewijs voor zijn lidmaatschap van de NSDAP in zijn eigen archief