Nobelprijs voor geestelijk vaders qled-tv en zonnepanelen

Kleine deeltjes De Nobelprijs voor Scheikunde gaat dit jaar naar drie wetenschappers die onderzoek doen naar quantumdots, deeltjes die zo klein zijn dat hun grootte de eigenschappen bepaalt. De winnaars lekten eerder op de dag al uit.

De namen van de winnaars van de Nobelprijs voor Chemie waren eerder op de dag al uitgelekt.
De namen van de winnaars van de Nobelprijs voor Chemie waren eerder op de dag al uitgelekt. Foto Jonathan NACKSTRAND / AFP

De Nobelprijs Scheikunde gaat dit jaar naar Moungi G. Bawendi (1961), Louis E. Brus (1943) en Alexei I. Ekimov (1945) voor de ontdekking en synthese van quantumdots. Quantumdots zijn halfgeleiderdeeltjes die zo klein zijn dat hun grootte de eigenschappen bepaalt. De deeltjes hebben een verschillende kleur al naar gelang hun grootte, en op dezelfde manier verschillen ze ook in andere elektrische, optische en magnetische eigenschappen.

Opvallend is dat de namen van de laureaten vanmorgen vroeg al uitlekten via de Zweedse krant Aftonbladet, die het had opgepikt uit een e-mail. Dat is nooit eerder gebeurd in de lange traditie van de Nobelprijzen, en een blamage voor het Nobelcomité dat zelfs de lijst met genomineerden vijftig jaar lang geheim houdt.

De prijs die vandaag werd toegekend, is voor bijzonder actueel onderzoek. De kennis van quantumdots heeft al vele toepassingen, uiteenlopend van qled-beeldschermen en led-lampen, tot aan zonnepanelen en biomedische detectiemethoden.

Doorbraak

Alexei Ekimov legde begin jaren tachtig het fundament voor dit vakgebied met de ontdekking van deeltjesgrootte-afhankelijke quantum-effecten in gekleurd glas. Een paar jaar later toonde Louis Brus deze quantum-effecten aan in deeltjes in een oplossing. In 1993 forceerde Moungi Bawendi een doorbraak in de productie van quantumdots, waarbij hij een methode ontwierp waarmee heel precies deeltjes van een bepaalde grootte worden gevormd. Die precisie is cruciaal voor quantumdots, omdat de grootte hun eigenschappen bepaalt.

De drie laureaten delen het geldbedrag van de Nobelprijs – 11 miljoen Zweedse kronen, omgerekend 950.000 euro.