Kabinet wil met nieuwe domeinnaam-extensie voor overheidswebsites oplichting tegengaan

Cyberveiligheid Nederlanders vallen nu nog vaak ten prooi aan oplichters op overheidswebsites, als DigiD, DUO en Rijksoverheid. Voor het einde van het jaar wil staatssecretaris Alexandra van Huffelen de nieuwe domeinnaam bekendmaken.
Op overheidswebsites als DigiD, DUO en Rijksoverheid - in hun huidige vorm eindigen ze op .nl - vallen burgers nog vaak ten prooi aan oplichters.
Op overheidswebsites als DigiD, DUO en Rijksoverheid – in hun huidige vorm eindigen ze op .nl – vallen burgers nog vaak ten prooi aan oplichters. Foto Remko de Waal/ANP

De overheid gaat de domeinnaam van honderden van haar websites aanpassen vanwege de risico’s op oplichting. Dat bevestigt een woordvoerder van demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering, D66) woensdag tegenover NRC na berichtgeving van het AD. Het kabinet hoopt met de maatregel dat overheidswebsites, waar burgers vaak gevoelige gegevens moeten invoeren, voortaan makkelijker van de valse kunnen worden onderscheiden. Voor het einde van het jaar wil de staatssecretaris de nieuwe domeinnaam bekendmaken.

Op overheidswebsites als DigiD, DUO en Rijksoverheid — in hun huidige vorm eindigen ze op .nl — vallen Nederlanders nog vaak ten prooi aan oplichters. Zo registreerde de Belastingdienst in 2020 ruim 160.000 meldingen van namaak- en phishingwebsites.

Volgens de woordvoerder moet een uniforme domeinnaam-extensie — mogelijk overheid.nl of .gov.nl — het makkelijker maken om de authenticiteit van de websites te achterhalen. Bovendien kunnen domeinnamen met de nieuwe speciale extensie alleen door overheidsinstanties worden opgeëist. De maatregel, die op advies van de vaste Kamercommissie Digitale Zaken komt, werd eerder dit jaar al aangekondigd. Op dit moment werkt het ministerie de details over de precieze domeinnamen uit, zodat die voor het einde van het jaar aan de Tweede Kamer kan worden aangeboden.