TU Eindhoven zet hoofdredacteur universiteitsblad uit functie, magazine gaat uit protest op zwart

Persvrijheid Tussen de redactie van Cursor en het universiteitsbestuur is al langer conflict over de journalistieke onafhankelijkheid. Kritische artikelen stuitten meermaals al voor publicatie op verzet.
In Eindhoven protesteert de redactie van universiteitsblad Cursor tegen vermeende inperkingen van haar persvrijheid.
In Eindhoven protesteert de redactie van universiteitsblad Cursor tegen vermeende inperkingen van haar persvrijheid. Foto Sash Alexander/ANP

„In deze situatie kunnen wij ons werk niet naar behoren uitvoeren.” Dat schrijft de redactie van Cursor, het universiteitsblad van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), dinsdag op haar website. Alle artikelen op de hoofdpagina zijn verdwenen. Ze hebben plaatsgemaakt voor identieke versies van eenzelfde verklaring, waarin de redactie ontsteld schrijft dat hoofdredacteur Han Konings uit zijn functie is ontheven na een lang sluimerend conflict tussen de redactie, de redactieraad en het universiteitsbestuur.

„Cursor ervaart vanuit het college van bestuur van de TU/e en de redactieraad een steeds groeiende druk om bepaalde artikelen, die als onwenselijk worden gezien, niet te publiceren”, zo staat in de verklaring. De redactie zegt dat er verschillende voorvallen zijn geweest waarbij kritische verhalen vanuit de universiteit al vóór publicatie op verzet stuitten.

In het meest recente conflict besloot Konings een artikel over belangenvermenging niet te publiceren na een negatief advies door de redactieraad. Die vond dat het verhaal „niet voldeed aan de informatiebehoeften van de TU/e-gemeenschap.” De redactie weerlegt dat: de bronnen en feiten in het stuk zouden zorgvuldig zijn gecheckt, relevante partijen kregen ruimte voor wederhoor. De journalist die het artikel schreef heeft op 26 juni een officiële klacht ingediend in bij de universiteit, zo schrijft Cursor.

Onafhankelijk werkmilieu

De redactie van Cursor eindigt haar verklaring met een drietal voorwaarden voor een onafhankelijk journalistiek werkmilieu. Een „nieuwe, onafhankelijke” redactieraad, een mogelijkheid tot inbreng vanuit de redactie bij het aanstellen van een nieuwe hoofdredacteur, en een herziening van het redactiestatuut.

NRC heeft het universiteitsbestuur van de TU/e vragen voorgelegd over de situatie rondom Konings. Bij reactie zal dit artikel worden uitgebreid.

Veel Nederlandse hogescholen en universiteiten hebben een onafhankelijk journalistiek medium. Dat leidt vaker tot spanning, want meestal financiert de onderwijsinstelling de publicatie. De redactie is voor haar voortbestaan dus afhankelijk van de hogeschool of universiteit, maar moet ook kritisch verslag kunnen doen van zaken die mis gaan. In 2017 werden Kamervragen gesteld over de positie van hogeronderwijsmedia. Toenmalig minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zag op dat moment geen aanleiding voor een onderzoek.