In een typisch Peter Bosz-duel sleept PSV ternauwernood een gelijkspel binnen tegen Sevilla

Analyse

Champions League Waar PSV eigenlijk moest winnen, speelde het in een spektakelstuk met 2-2 gelijk tegen Sevilla. De defensieve kwetsbaarheid van de ploeg van coach Peter Bosz kwam pijnlijk aan het licht.

PSV-verdediger Jordan Teze, nadat hij de gelijkmaker scoort tegen Sevilla: 2-2.
PSV-verdediger Jordan Teze, nadat hij de gelijkmaker scoort tegen Sevilla: 2-2. Foto Piroschka Van De Wouw/Reuters

In een typische Peter Bosz-wedstrijd, de coach die bekendstaat om open en spectaculair voetbal, heeft PSV ternauwernood met 2-2 gelijkgespeeld tegen Sevilla. Het ging alle kanten op, in een soms gehaaste, rommelige, maar met name in de tweede helft ook zeer vermakelijke wedstrijd. Drie goals vallen er in de laatste negen minuten, in de tweede speelronde in groep B van de Champions League.

Het is een duel dat vooraf gold als cruciaal voor PSV in de strijd om de tweede plek in de poule, die plaatsing voor de achtste finales betekent. Na de 4-0 nederlaag in het eerste groepsduel in Londen bij Arsenal – favoriet in deze poule, al verloor het dinsdag met 2-1 bij Lens – ligt de druk bij PSV. Dat moet eigenlijk winnen, thuis van Sevilla.

Op de dag van de wedstrijd plaatst PSV een filmpje online om het Champions League-gevoel aan te wakkeren. Het draait om de acht sterren in het Champions League-embleem die verwijzen naar de eerste acht deelnemers in de eerste editie van het toernooi (1992-1993, daarvoor Europacup I geheten). „PSV is één van deze acht sterren”, vertelt een docent in het filmpje aan een klas met jonge leerlingen. Zij worden bijgepraat over de clubhistorie. Bekende oud-PSV’ers als Romario, Luc Nilis, Ruud van Nistelrooij, Arjen Robben komen voorbij in flitsende archiefbeelden.

Om maar duidelijk te maken: PSV is er weer bij, na vijf jaar afwezigheid. Het elitetoernooi waar de club zich thuis vindt horen. Al vertelt een weinig florissante statistiek een ander verhaal: dat PSV al vijftien wedstrijden op rij zonder overwinning is in het hoofdtoernooi van de Champions League. De laatste keer dat PSV een wedstrijd won was in december 2015 tegen CSKA Moskou, waardoor de club zich plaatste voor de volgende ronde waarin het via een strafschoppenserie werd uitgeschakeld door Atletico Madrid.

Dat was ook meteen de laatste keer dat PSV van zich deed spreken in Europa. Nu heeft het hernieuwde ambities, onder coach Peter Bosz en een clubleiding die durfde te investeren in enkele gerichte, ‘dure’ aankopen. En in een poule met perspectief op overwintering.

Vrij en onbevreesd, ook slordig

De wedstrijd tegen Sevilla is lang een wat taai, tactisch duel. PSV creëert soms aardige aanvallen, met directe passing vanuit het middenveld. Aanvaller Noa Lang zorgt voor veel dreiging, speelt vrij en onbevreesd. Je ziet bij hem de pure wil om gewoon lekker te voetballen, acties te maken. Hij maakt het rechtsback Jesús Navas lastig, zoekt hem steeds op.

Maar PSV is ook slordig. Het geeft zomaar een corner weg door een moeilijke bal van middenvelder Joey Veerman op Jerdy Schouten. Je ziet de irritatie bij Bosz – waarom zo moeilijk? Kort erop geeft opnieuw Veerman een risicovolle, lastige bal wat tot balverlies leidt. Zo werkt PSV zichzelf in de problemen.

De opluchting is enorm bij PSV, na zes minuten in de tweede helft. De Braziliaanse verdediger André Ramalho heeft kort daarvoor de bal zomaar weggegeven aan Adria Pedrosa, die vervolgens eenvoudig 0-1 maakt. Ramalho tikt op zijn voorhoofd, hoe kan hem dit overkomen? Een vergelijkbare fout als vorig jaar tegen Rangers FC in een – verloren – kwalificatieduel voor de Champions League. Maar de goal wordt na ingrijpen van de VAR afgekeurd, omdat de bal op de linkerhand van Pedrosa is gekomen. Ramalho klapt voor de arbitrage, waar de assistent van Sevilla-coach José Luis Mendilibar rood krijgt voor opmerkingen.

Kopduel tussenYoussef En-Nesyri (Sevilla, links) en Sergino Dest (PSV).
Foto Peter Dejong/AP

Dat moment breekt het duel open. De ene na de andere kans volgt. Veerman verliest de bal te makkelijk op het middenveld, waarop Sevilla-spits Youssef En-Nesyri wordt weggestuurd. Die krijgt alle ruimte omdat Ramalho aan de verkeerde kant staat te dekken. En-Nesyri lijkt niet te kunnen missen, maar schiet op de lat.

In de tegenaanval ontsnapt Lang, die de bal op maat aflevert bij Tillman, die schiet te gehaast. Hard over. Kort erop speelt Veerman met een schitterende steekpass Lang vrij. Naast. En een paar minuten later wordt een schot van Lang aangeraakt door Nemanja Gudelj. Op de paal.

Opeens wordt het stil

PSV heeft het momentum. Maar dan wordt het opeens stil in de 68ste minuut. Hoekschop Sevilla, met een variant: de bal wordt via een tussenstation ingebracht door Navas, waarop Sergio Ramos de bal met zijn hoofd perfect voor de voeten legt van Gudelj, die vernietigend binnenschiet.

Het is de ervaring van Sevilla die de ploeg zo geslepen maakt. Het heeft veel geroutineerde krachten achterin met de teruggekeerde Ramos (37) als leider van de defensie. En op rechts leeftijdsgenoot en aanvoerder Navas, die er al in 2006 bij was toen Sevilla in Eindhoven Middlesbrough versloeg in de finale van de Uefa Cup, de voorloper van de Europa League.

PSV jaagt op de gelijkmaker. Noa Lang voorop, hij schiet een keer gevaarlijk van afstand. En dan krijgt PSV vijf minuten voor tijd een discutabele strafschop van arbiter Daniele Orsato, als Malik Tillman ogenschijnlijk makkelijk naar de grond gaat – er is minimaal contact met Ramos. Maar de VAR keurt het goed. Spits Luuk de Jong gaat achter de bal staan, tegen zijn oude club, waar hij in 2020 de Europa League mee won. Onberispelijk maakt hij 1-1. Er is nieuwe hoop bij PSV, dat dóór wil

Maar de defensieve kwetsbaarheid komt pijnlijk aan het licht. Vanaf de aftrap maakt Sevilla een fraaie goal, via een aanval over rechts, over zes schijven. Spits Youssef En-Nesyri troeft invaller Armel Bella-Kotchap af en kopt hard binnen: 1-2. Zure gezichten in Eindhoven, waar enkele toeschouwers het stadion al verlaten.

Spits Youssef En-Nesyri viert het tweede doelpunt voor Sevilla.
Foto John Thys/AFP

Sevilla-aanvaller Dodi Lukebakio kan de wedstrijd kort daarna beslissen, maar schiet op de paal. Eén kans krijgt PSV nog, in de vijfde van zes minuten extra tijd, wanneer PSV een vrije trap mag nemen. Invaller Hirving Lozano geeft voor en via de kluts – het hoofd van De Jong en een speler van Sevilla – komt die voor de voeten van verdediger Jordan Teze. Die schiet binnen: 2-2.

De vreugde is enorm – tóch een punt. Het is het maximale voor een te wisselvallig PSV, dat nu laatste staat in groep B. Het mag van geluk spreken dat in de laatste seconde En-Nesyri nog een kans mist.