Turkse autoriteiten arresteren bijna duizend mensen in nasleep zelfmoordaanslag Ankara

Massa-arrestatie Tientallen arrestanten zouden deel uitmaken van de PKK, een beweging die door de VS en de EU als terreurorganisatie wordt beschouwd. Twee dagen geleden eiste de groep een zelfmoordaanslag in Ankara op.
Tijdens de omvangrijke politie-operatie werden invallen uitgevoerd in zestien verschillende Turkse provincies.
Tijdens de omvangrijke politie-operatie werden invallen uitgevoerd in zestien verschillende Turkse provincies. Foto Necati Savas/EPA

Turkse autoriteiten hebben dinsdag bijna duizend arrestaties verricht tijdens invallen over het hele land. Dat maakte het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. Het gaat om beschuldigingen als verboden wapenbezit, wapensmokkel en banden met terroristische organisaties.

67 van de arrestanten zouden deel uitmaken van de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij(PKK) een beweging die door de VS en de EU als terreurorganisatie wordt beschouwd. De aanhoudingen komen in de week na de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. De PKK eiste die aanslag op.

Tijdens de omvangrijke politie-operatie werden volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya invallen uitgevoerd in zestien verschillende provincies.

Maandag voerde Turkije bij wijze van vergelding luchtaanvallen uit op doelen van de PKK in het noorden van Irak, waar de beweging zijn hoofdkwartier en meerdere uitvalsbases heeft. Het Turkse leger voert regelmatig militaire operaties uit op Iraaks Koerdistan. Turkse autoriteiten en de PKK leven al decennia op gespannen voet elkaar. De PKK voert sinds 1984 een gewapende strijd tegen Ankara in een poging om culturele en politieke rechten voor Turkse Koerden te verbeteren.

Lees ook: PKK wil Turken én Koerden met aanslag tonen: we gaan door met onze strijd