Lightyear richt zich op zonnedakproductie, autoplannen naar achtergrond

Elektrische auto’s Nieuw geld ophalen voor productie van auto’s bleek lastig. Lightyear speelt daarom in op groeiende interesse van de auto-industrie voor zonnedaken, waarvoor het bedrijf veel patenten bezit.

De Lightyear One, prototype van de zonne-auto.
De Lightyear One, prototype van de zonne-auto. Foto Rob Engelaar/ANP

Lightyear gaat zich focussen op het vermarkten van zonnedaken voor auto’s. De plannen om een eigen zonneauto te ontwikkelen en te bouwen, lang de focus van de Helmondse start-up, krijgen minder prioriteit.

Dat bevestigt topman Lex Hoefsloot in gesprek met NRC, na eerdere berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

Volgens Hoefsloot heeft zijn bedrijf de afgelopen maanden „bijgeleerd waar de interesse zit van de industrie en kapitaalmarkten”. Nieuw geld ophalen voor eigen autoproductie bleek lastig, terwijl de autowereld volgens hem juist meer interesse begint te tonen in het aanschaffen van zonnedaken.

Productie in Venray

Lightyear beschikt op dit terrein over veel patenten en kan zonnedaken maken op een locatie in het Limburgse Venray, de voormalige schuifdakraamfabriek van Inalfa. Het bedrijf heeft een intentieverklaring met een toeleverancier van de auto-industrie en is volgens Hoefsloot ook in gesprek met automerken. Hij spreekt van een „heroriëntering”. „We gaan inzetten op deze kant van het bedrijf.” Er zullen ook banen verdwijnen bij Lightyear, waar op dit moment 90 mensen werken; hoeveel is niet bekend.

Lightyear groeide de afgelopen jaren uit tot een van ’s lands bekendste start-ups. Het voormalige studentenproject van de TU Eindhoven wist over de afgelopen paar jaar meer dan 200 miljoen euro binnen te halen bij investeerders, waaronder staatsfonds Invest-NL, om de droom waar te maken van eigen autoproductie.

Daar begon het eind november 2022 in Finland mee, maar in januari 2023 ging Lightyear plotseling failliet: door de productiestart en een uitgedijd personeelsbestand (er werkten ruim 650 mensen bij Lightyear) waren de kosten sterk opgelopen. Toen een langverwachte investering van industrieconcern VDL niet doorging, kwam het bedrijf in geldnood.

Er volgde een doorstart met 8 miljoen euro, met als oorspronkelijk doel snel nieuw geld op te halen om door te gaan met de plannen voor een auto. Daarvoor keek Lightyear onder meer naar het Midden-Oosten, maar tot dusver is er geen grote nieuwe geldschieter in beeld gekomen, hoewel Lightyear wel nog met een Koreaans industrieconcern praat over een investering van 3,5 miljoen euro.

Hoelang Lightyear nog met het geld van de doorstart vooruit kan wil Hoefsloot niet zeggen, maar hij zegt dat er „voldoende kapitaal is” om de zonnedakoptie „uit te werken”.

Hoefsloot wil benadrukken dat de plannen voor een auto niet compleet zijn stopgezet. In de toekomst wil hij „samen met de auto-industrie” nog steeds kijken naar opties om een auto in productie te nemen. „Maar we gaan nu vast naar de markt met een andere business.”

Het faillissement van Lightyear in januari is overigens nog niet afgerond: het bedrijf hangt mogelijk nog een zogenoemde concernenquête boven het hoofd, een diepgravend onderzoek naar het bestuur van een onderneming. Een van de twee betrokken curatoren heeft daarvoor een verzoek ingediend bij de Ondernemingskamer in Amsterdam, omdat hij zegt te twijfelen aan het gevoerde beleid. De behandeling van dat verzoek dient in november.

Lees ookCurator wil dat gerechtshof onderzoek instelt naar faillissement Lightyear