OM wil Rwandese genocideverdachte vervolgen in Nederland

Rwandese genocide De man woont sinds 1998 in Nederland en wordt in Rwanda verdacht van genocide. De Hoge Raad besloot dat Nederland hem niet mocht uitleveren. Toen is het OM zelf een onderzoek gestart om hem in Nederland te berechten.
Een vluchtelingenkamp in Rwanda, 1994
Een vluchtelingenkamp in Rwanda, 1994 Foto Gamma-Rapho Agence Photographique/ANP

Een Rwandese man (67) die verdacht wordt van betrokkenheid bij de genocide in Rwanda is dinsdag aangehouden in Ermelo, zo meldt het Openbaar Ministerie. De man, een voormalig legerofficier, leefde al vijfentwintig jaar in Nederland, en bezat tot 2013 de Nederlandse nationaliteit. Die werd hem afgepakt door de Immigratie- en Naturalisatiedienst vanwege de genocideverdenking.

In Rwanda werden tussen april en juli 1994 zo’n 800.000 mensen vermoord in een etnisch conflict tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. Het OM schrijft: „Duizenden van hen zijn omgebracht bij een aanval op een parochie in Mugina. Na deze aanval werden tientallen vrouwen en kinderen opgejaagd richting een huis, waarin zij levend zijn verbrand.” Volgens justitie was de man verantwoordelijk voor het in brand steken van het huis, gevuld met Tutsi’s.

Eerder deed de Rwandese justitie al een poging om de man uitgeleverd te krijgen vanwege een veel breder scala aan verdenkingen. Zo zou hij zelf de burgers het huis in hebben geleid, en de wapens en brandstof die gebruikt werden voor de de moorden in Mugina hebben geleverd. Uiteindelijk hield de Nederlandse Hoge Raad de uitlevering van de verdachte vorig jaar tegen omdat de hij in Rwanda geen eerlijk proces zou krijgen. De man werd vrijgelaten.

Daarop begon het Nederlandse OM een eigen onderzoek, in samenwerking met het Team Internationale Misdrijven. Zij zijn ook afgereisd naar Rwanda om onderzoek te doen naar de betrokkenheid van de legerofficier bij de moord. In Nederland kunnen verdachten worden vervolgd wanneer zij Nederlands zijn, Nederlandse slachtoffers hebben gemaakt of, zoals in het geval van deze verdachte, in Nederland verblijven. Genocide is de zwaarste misdaad in het internationaal recht.

Lees ook 25 jaar na de genocide in Rwanda