Koninklijk Huis maakt archief verder openbaar, ook periode Tweede Wereldoorlog vrijgegeven

Koningin Wilhelmina Het archief, dat terugloopt tot de dertiende eeuw, wordt vanaf 2024 openbaargemaakt tot 1948. De gehele Tweede Wereldoorlog bracht koningin Wilhelmina door in Londen.
Koningin Wilhelmina tijdens haar abdicatie in 1948.
Koningin Wilhelmina tijdens haar abdicatie in 1948. Foto Nationale Beeldbank/ANP

Koning Willem-Alexander breidt de toegang tot het particuliere archief van het Koninklijk Huis uit naar 1948. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdagochtend. Voorheen waren de archieven toegankelijk tot 1934. Op 1 januari 2024 wordt dat deel van het archief vrijgegeven voor onderzoekers die een aanvraag indienen.

In de praktijk betekent de openbaarmaking dat de gehele regeerperiode van Koningin Wilhelmina beschikbaar wordt. Daar vallen dus ook de Tweede Wereldoorlog en de periode dat zij met haar regering in ballingschap in Londen zat. De koning „hecht grote waarde aan onafhankelijk onderzoek en het belang van kennis van het verleden, ook aangaande de rol en positie van het Huis Oranje-Nassau in de geschiedenis van Nederland”, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

De archieven lopen terug tot de dertiende eeuw, naar de voorouders van prins Willem van Oranje. Om de zoveel tijd openbaart het Koningshuis nieuwere delen van archieven. In 2014 werd de openbaarheid verruimd van 1898 naar 1934, toen koningin Emma overleed.

Lees ook ‘Wilhelmina regelde komst Onkel Willy’