Republikein dient motie in om partijgenoot McCarthy af te zetten als voorzitter Huis

Afzetting Matt Gaetz, een hardliner uit Florida, wil dat McCarthy het veld ruimt vanwege het akkoord met de Democraten, waarmee overheidssluiting werd voorkomen.
Afgevaardigde Matt Gaetz staat de pers te woord nabij het Capitool.
Afgevaardigde Matt Gaetz staat de pers te woord nabij het Capitool. Foto Shawn Thew / EPA

De Republikeinse afgevaardigde Matt Gaetz heeft maandag een motie ingediend om zijn partijgenoot Kevin McCarthy af te zetten als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Aanleiding voor de motie is het akkoord dat McCarthy sloot met de Democratische Partij en waarmee een shutdown van de overheid werd voorkomen.

Binnen twee dagen moet het Huis over de motie stemmen. Indien een meerderheid van de afgevaardigden zich achter de motie schaart, wordt McCarthy de eerste voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in de geschiedenis van het land die wordt weggestuurd. Gaetz zei maandag tegen CNN „genoeg Republikeinen” te hebben om McCarthy uit zijn ambt te zetten.

Gaetz, afkomstig uit Florida, is een van de Trump-getrouwen binnen de Republikeinse Partij. Bij de langdurige benoemingsprocedure van McCarthy als voorzitter van het Huis, stemde Gaetz zeker tien keer tegen de aanstelling van McCarthy. Het akkoord met de Democraten van afgelopen weekend was de druppel voor de afgevaardigde, die al maanden met de motie dreigt. Gaetz beschuldigt zijn partijgenoot ervan geheime deals met de Democraten te hebben gesloten.

Of de motie van Gaetz op steun van de Democraten kan rekenen is onduidelijk. Ondanks het akkoord van afgelopen weekend zijn veel Democraten verbolgen over het afzettingsonderzoek dat McCarthy in september aankondigde. De Republikeinen hebben momenteel vijf zetels meer in het Huis van Afgevaardigden, maar binnen de partij heerst grote verdeeldheid over de te varen koers.

Lees ook: Washingtons compromis belooft weinig goeds voor McCarthy en Oekraïne