In 2022 veel minder Russische goederen gelost in Nederlandse zeehavens, vanuit de VS juist meer

Russisch gas Sinds het derde kwartaal van 2022 komen de meeste geloste goederen in Nederlandse havens uit de Verenigde Staten. Tot die tijd kwam het meeste uit Rusland.
Het laden en lossen van containerschepen van Cosco Shipping en Evergreen, in februari 2023 op de Maasvlakte.
Het laden en lossen van containerschepen van Cosco Shipping en Evergreen, in februari 2023 op de Maasvlakte. Foto Peter Hilz/ANP

In Nederlandse zeehavens worden steeds minder Russische goederen gelost. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendgemaakt. In het eerste kwartaal van 2023 daalde de aanvoer met 80 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Vanuit andere landen kwamen juist meer goederen aan land: uit de Verenigde Staten (VS) werd die periode 46,8 procent meer goederen gelost, goed voor een gewicht van 14,4 miljoen ton.

Ondanks de oorlog in Oekraïne, die op 24 februari 2022 begon, kwamen tot halverwege 2022 de meeste goederen die in Nederlandse havens werden gelost uit Rusland. Vanaf het derde kwartaal van 2022 namen de VS de eerste plek in. Onder andere de naarstige zoektocht naar alternatieven voor Russisch gas leidde tot de toegenomen interesse in Amerikaanse goederen. Tussen 2021 en 2022 verdubbelde de aanvoer van gas uit de VS.

Ook uit het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en China arriveerden veel goederen in Nederlandse zeehavens. In het eerste kwartaal van 2023 werd uit die landen respectievelijk 10,8 miljoen ton, 6,8 miljoen ton, en 5,7 miljoen ton gelost.

De totale aan- en afvoer van goederen in Nederlandse zeehavens steeg in 2022 met 1,2 procent ten opzichte van 2021. Hoewel het percentage geloste goederen steeg (met 4,6 procent), daalde het aantal goederen dat geladen werd in Nederland juist met 5,8 procent. Vooral natte bulkgoederen, zoals gas en aardolie, werden veel gelost. Ook droge bulkgoederen zoals steenkool en goederen in containers kwamen in groten getale de havens in.