Nobelprijs geneeskunde voor mrna-techniek

Nobelprijs Katalin Karikó en Drew Weissman winnen de Nobelprijs voor de ontdekking van de technologie die de ontwikkeling van mrna-vaccins heeft mogelijk gemaakt.

Foto EPA/Mauricio Duenas Castaneda

De Nobelprijs Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse biochemicus Katalin Karikó (68) en de Amerikaanse arts Drew Weissman (64) voor de ontdekking van de technologie die ontwikkeling van mrna-vaccins heeft mogelijk gemaakt. Dat maakte Thomas Perlmann, secretaris-generaal van het Nobelcomité in Stockholm aan het eind van de ochtend bekend. Karikó en Weissman delen de prijs van 10 miljoen Zweedse kronen (omgerekend 865.000 euro).

Karikó en Weissman golden al enkele jaren als kansrijke kandidaten voor de Nobelprijs, omdat hun ontdekkingen leidden tot een fundamenteel nieuwe manier om vaccins te maken. Die nieuwe vaccins, gebaseerd op rna-fragmenten van de ziekteverwekker, hebben hun waarde inmiddels bewezen tijdens de coronapandemie.

Lees ook: Niemand zag iets in het werk van Katalin Karikó. Maar toen kwam corona

Recordtijd

De mrna-vaccins zijn succesvoller gebleken dan traditionele vaccins bij de bescherming een groot deel van de wereldbevolking tegen het nieuwe virus SARS-CoV-2. De relatieve eenvoud waarmee dit soort vaccins gemaakt kunnen worden, zorgde ervoor dat ze in 2020 heel snel geproduceerd konden worden in reactie op het nieuwe pandemische virus. De twee coronavaccins op basis van deze technologie, van Pfizer en Moderna, zijn intussen al dertien miljard keer aan mensen gegeven, wat de technologie in recordtijd een doorbraak heeft bezorgd.

Nu mrna-vaccins in de praktijk veilig zijn gebleken, zijn vaccinmakers begonnen om de technologie ook geschikt te maken als remedie tegen andere infectieziekten. De belofte is groot omdat in theorie ook kleinere ziektes in aanmerking komen voor bestrijding met vaccins en omdat het ook makkelijker zou worden verschillende vaccins in één prik te combineren.

(Dit bericht wordt aangevuld)