De AI-gekte barst los in Silicon Valley, maar waar blijft SuperSiri?

Terwijl ChatGPT ‘krankzinnig’ wordt, proberen Meta, Microsoft, Amazon, Google uit alle macht aan te klampen in de AI-race. Maar waar blijft de SuperSiri van Apple?

Illustratie Roel Venderbosch

AI is de strooikaas van Silicon Valley: een smaakmaker die je over elk gerecht kunt gooien. En dan maar hopen dat het te hachelen is. Meta, Microsoft, Amazon, Google: alle techreuzen kondigden de afgelopen weken plannen aan op het gebied van kunstmatige intelligentie. De miljardenbedrijven proberen aan te klampen bij ChatGPT, de alwetende chatbot van OpenAI.

Sinds ChatGPT eind 2022 publiek toegankelijk werd en gebruikers deed duizelen, buitelen concurrenten over elkaar heen. Ook zij willen hun producten verbeteren met taalmodellen die getraind zijn op grote hoeveelheden data. Met deze technologie kun je in gewone woorden vragen stellen aan de computer, die de antwoorden vervolgens op een coherente manier presenteert. Soms zie je indrukwekkende resultaten, soms onzin of pijnlijke fouten. Vaak klinkt ChatGPT, in de woorden van Signal-baas Meredith Whittaker, „als de dronken oom die je op een feestje begint uit te leggen hoe de wereld in elkaar zit terwijl-ie er geen zak van afweet”. Maar raaskallen is geen obstakel in de AI-race. De gekte is nog maar net begonnen.

Een goed gesprek met Amazon

Amazon presenteerde een nieuwe versie van spraakassistent Alexa. ‘Ze’ wordt een begripvolle gesprekspartner, die er in conversaties een spontane ‘hmm’ en ‘uh-huh’ tussendoor gooit en kan lachen en verbaasd reageren.

Straks voelt Alexa je stemming aan, door te letten op lichaamstaal, gebaren en oogcontact. Camera’s genoeg, want de onlinegigant verkoopt ook bewakingscamera’s en een drone die je huis filmt. Hopelijk registreert Alexa ook de kromme tenen van gebruikers die niet willen dat Amazon zulke persoonlijke informatie opslurpt. De Let’s chat-demo (scenario: man nodigt vrienden uit voor een barbecue en een voetbalwedstrijd en schakelt Alexa’s hulp in voor de organisatie) verliep stroef. Alexa haalt haar wijsheid uit de cloud, maar had wegens netwerkproblemen moeite om de vragen te begrijpen. Uh-huh veranderde in ‘huh?’

Meta-bot in WhatsApp en Instagram

Tijdens de Meta-presentatie deze week leek oprichter Mark Zuckerberg zijn digitale universum, Metaverse, alweer vergeten. Hij mikt op AI: Meta (ruim drie miljard maandelijkse gebruikers) gaat chatbots inzetten in WhatsApp, Instagram en Facebook. Het zijn gedigitaliseerde versies van Amerikaanse beroemdheden als Snoop Dogg, Tom Brady en Paris Hilton die hun gezicht en stem uitlenen om je chats op te vrolijken. De denkkracht daarvoor haalt Meta uit het taalmodel Llama 2, dat deels beschikbaar is voor andere ontwikkelaars. Deze technologie zit ook in de Ray-Ban Meta Smart Glasses, een bril met camera en chatbot. Zuckerberg schotelde dit scenario voor: je staat te barbecuen en vraagt de bril hoelang het duurt voordat de kip gaar is. Zeven minuten, zegt de bril. Briljant.

Interessanter is het om te zien hoe Meta taalbarrières doorbreekt. Al spreek je drie verschillende talen in één zin, dan kan Meta die omzetten in honderd andere talen. Dat grenzen vervagen blijkt ook uit Spotify’s aankondiging om podcasts automatisch te vertalen, met behoud van je eigen, gekloonde stemgeluid. De HeyGen-app doet hetzelfde, met video.

Microsoft: de pc wordt een cp

Iedereen met een Windows-pc of een Office-abonnement kan Microsofts ‘Copilot’ in het wild tegenkomen. Het is een assistent die vanaf deze week in Windows 11 zit en draait op de GPT-techniek van OpenAI. Office-gebruikers moeten er drie tientjes per maand voor bijbetalen. In browser Edge of zoekmachine Bing vliegt Copilot gratis mee.

Microsoft-topman Satya Nadella voorspelt dat we zijn copiloot zullen omarmen in alle aspecten van ons leven; tijdens je werk, je hobby, in het gezin: een waardevol AI-maatje dat nog waardevoller wordt als je meer informatie van jezelf deelt. Het is de samensmelting van besturingssysteem, zoekmachine, apps en persoonlijke documenten. Nadella wordt er poëtisch van: „Je pc wordt een cp – een copiloot.”

Google Bard verspreekt zich

De huidige AI-hype begon in 2017 met een paper waarin Google-onderzoekers de Transformer-methodiek beschrijven, een efficiënte manier om taalmodellen te trainen op veel grotere hoeveelheden data dan voorheen. Open-AI’s GPT trok de aandacht, maar Google werkt aan de introductie van Gemini, een AI-model dat zich kan meten met GPT. Google heeft het voordeel dat het zelf AI-chips ontwerpt en dus niet volledig afhankelijk is van de grafische processors van Nvidia. Die zijn schaars, omdat elke AI-ontwikkelaar de rekenkracht van zulke chips nu nodig heeft.

Lees ook: Het ChatGPT-effect: de peperdure AI-chips van Nvidia zijn niet meer aan te slepen

Consumenten kunnen al een tijdje in gesprek met chatbot Google Bard, als ze informatie zoeken. Google zal er zijn lucratieve zoekmachine niet voor op de schop gooien, maar het zet wel het mes in de Google Assistant – die wordt door Bard vervangen.

Een foutje dat deze week uitlekte: sommige gesprekken met Bard blijken letterlijk in de zoekmachine op te duiken en zijn ook door iedereen te lezen. Dat is het nadeel van haastig geïntroduceerde beta-versies met blackbox-technologie. Je weet niet welke data er van tevoren ingingen en je weet niet wat er achteraf met je gegevens gebeurt.

ChatGPT wordt krankzinnig

Betalende gebruikers vergapen zich al aan de nieuwe trucs die OpenAI aankondigde. ChatGPT begrijpt naast tekst ook beeld en geluid. „Krankzinnig”, volgens een ontwikkelaar die zag hoe ChatGPT van een schets op een schoolbord de code voor een website maakt.

ChatGPT put voortaan ook uit actuele informatie van het web. Daarnaast gaat de chatbot praten met gebruikers, net zoals Alexa en Siri dat doen. Dat sluit mooi aan op het gerucht dat er een OpenAI-gadget in de maak is. Oprichter Sam Altman zou daarover in gesprek zijn met Jony Ive, de voormalige ontwerpgoeroe van Apple. Misschien stoppen ze ChatGPT in een telefoon, een bril of een oortje, net als in de film Her.

Apple’s Siri blijft nog even dom

Heel Silicon Valley is high van de AI. Alleen Siri, sedert 2011 in de iPhone, houdt zich van de domme. Als je haar roept reageert ze met ‘hm-hmm?’ en verwijst je snel door naar het web. Siri kan vrijwel niks en kan daardoor ook niets fout doen – ook een gave.

Er is een veel slimmere ‘SuperSiri’ in de maak, maar Apple is huiverig voor blunders en privacyproblemen. Je telefoon zit immers vol persoonlijke informatie en medische data, die gegevens mogen niet rondslingeren. Apple wil de taalmodellen losknippen van de cloud en ‘lokaal’ op iPhones laten werken. Dat duurt even, maar het afbreukrisico van een haastige introductie is te groot voor Apple. Het rijkste bedrijf op de planeet (beurswaarde 2.700 miljard dollar) heeft het meest te verliezen als de AI-race op een muur stuit.