Inflatie in september opnieuw flink gedaald, laagste cijfer sinds 2016

Prijzen De daling komt met name door de invloed van de prijzen voor gas en elektriciteit. In de supermarkt merken mensen waarschijnlijk nog niet heel veel van de afgenomen inflatie; de prijzen voor voedingsmiddelen, dranken en tabak waren in september nog 10 procent hoger dan een jaar eerder.
Dat de inflatie zo laag uitvalt, komt vooral door de invloed van de prijzen voor gas en elektriciteit.
Dat de inflatie zo laag uitvalt, komt vooral door de invloed van de prijzen voor gas en elektriciteit. Foto Remko de Waal/ANP

De inflatie is in september opnieuw iets gedaald. De prijzen van consumentengoederen en -diensten zijn deze maand 0,2 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van een snelle raming. In augustus stegen de prijzen op jaarbasis met 3,4 procent. Het CBS benadrukt dat de raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens.

Dit zijn de kleinste prijsstijgingen die het CBS sinds september 2016 bekendmaakte. Dat de inflatie zo flink is gedaald, komt met name door de invloed van de prijzen voor gas en elektriciteit, aldus het CBS. In 2022 schoten energieprijzen flink omhoog nadat Rusland de toevoer van aardgas naar Europa grotendeels had afgeknepen, inmiddels zijn de prijzen weer een stuk lager. In de supermarkt is de daling echter nog niet te merken: de prijzen voor voedingsmiddelen, dranken en tabak waren in september nog 10 procent hoger dan een jaar eerder.

Sinds 1996 publiceert het CBS twee verschillende cijfers voor inflatie: een op basis van de consumentenprijsindex (CPI), en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Het belangrijkste verschil tussen de HICP en de CPI, is dat de CPI geen rekening houdt met de kosten voor het wonen in een eigen woning. Volgens de HICP daalden de prijzen zelfs op jaarbasis met 0,3 procent.