Roxane van Iperen en Saskia de Coster kanshebbers Boekenbon Literatuurprijs

Boekenprijs Op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs (50.000 euro) resteren dit jaar slechts romans. De genomineerden delen dat ze „erin slagen de lezer te verleiden om de eigen blik te bevragen”, aldus het juryrapport.

De vijf voor de Boekenbon Literatuurprijs genomineerde boeken.
De vijf voor de Boekenbon Literatuurprijs genomineerde boeken. Fotomontage NRC

Schrijvers Roxane van Iperen en Saskia de Coster behoren met hun romans tot de vijf overgebleven kanshebbers voor de Boekenbon Literatuurprijs 2023. Samen met Tiemen Hiemstra, Richard Osinga en Jan Vantoortelboom staan ze op de shortlist voor de literatuurprijs, zo maakte de organisatie van de prijs donderdagmiddag bekend. Een van de vijf ontvangt in november de prijs van 50.000 euro.

De genomineerden delen dat ze „erin slagen de lezer te verleiden om de eigen blik te bevragen”, aldus het juryrapport. Dat bevragen wordt in hoge mate veroorzaakt door de structuur van de romans: de jurykeuze verraadt een voorkeur voor zichtbare literaire constructies. Er is de vermenging van autofictie met fictie in Net echt van De Coster, er is een ingenieuze plot en tijdsstructuur in Munt van Osinga en reconstructie van een vervlogen vriendschap in W. van Hiemstra of een jeugdtrauma in Mauk van Vantoortelboom; een rechttoe-rechtaan verteld verhaal is er niet bij. Die literaire voorkeur was ook al af te lezen aan de eerder deze maand gekozen longlist van 15 titels. Zo boden bijvoorbeeld de drie geselecteerde non-fictieboeken – van Jan Brokken, Mirjam van Hengel en Judith Koelemeijer – nadrukkelijk méér dan informatie: een aanwezige en ingrijpende auteur onderscheidde die boeken.

Lees ook een interview met Roxane van Iperen: Bij alle lezingen komen mensen tegen Roxane van Iperen zeggen ‘dat zij ook zo’n jeugd hadden’

Eigenzinnig

De Boekenbon Literatuurprijs is bestemd voor fictie en literaire non-fictie, maar op de shortlist resteren nu nog slechts romans. Naast evenwichtig, met ongeveer evenveel vrouwen als mannen en Vlamingen als Nederlanders, jong en oud, is de shortlist ook eigenzinnig te noemen. Zo moest de alom bejubelde debutant Gijs Wilbrink (De beesten) het afleggen tegen de subtielere eersteling van Tiemen Hiemstra, en gingen de zuinig gerecenseerde boeken van Van Iperen (Dat beloof ik) en De Coster vóór recensentenfavoriet Femke Brockhus (Kleine haperende vluchten) en Peter Zantingh (Tussentijds), die dit voorjaar tot de laatste kanshebbers van de Libris Literatuur Prijs behoorde.

Voor de vierde keer wordt in november de Boekenbon Literatuurprijs uitgereikt, ditmaal onder juryvoorzitterschap van Ingrid van Engelshoven, voormalig cultuurminister. Vorig jaar won Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje, dat dit voorjaar ook nog de Libris Literatuur Prijs ontving.

Lees ook een interview met Saskia de Coster: ‘Ik ga niet voorzichtig verliefd worden op een matig leuk iemand’