N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
STIKSTOFuitstoot Ondanks controversieelverklaring door de Kamer heeft de luchthaven een vergunning gekregen van stikstofminister Van der Wal.
Schiphol heeft zijn natuurvergunning gekregen. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) heeft dat dinsdag gemeld aan de Tweede Kamer. Het besluit volgt bijna drie jaar na de eerste aanvraag.
Volgens de minister heeft de Amsterdamse luchthaven voldoende maatregelen genomen om de uitstoot van stikstof op kwetsbare natuurgebieden rond het vliegveld te beperken.
Over de tweede luchthaven waarvoor de Schiphol Group een natuurvergunning heeft aangevraagd, Lelystad Airport, heeft Van der Wal nog geen besluit genomen. Het vliegveld in de Flevopolder, dat momenteel geen natuurvergunning heeft, krijgt mogelijk pas volgend jaar uitsluitsel. Zonder natuurvergunning kan Lelystad niet open voor vakantievluchten; Lelystad Airport kan geen uitstootrechten overnemen van Schiphol of andersom, zegt een woordvoerder van minister Van der Wal.
Schiphol neemt op drie vlakken maatregelen tegen stikstofemissies. Op de Amsterdamse luchthaven moeten vliegtuigen in de toekomst op slechts één motor taxiën en moet het grondvervoer zoveel mogelijk elektrisch gaan rijden. Verder bedacht de luchthaven een plan om de uitstoot van het wegverkeer van en naar Schiphol te beperken. Ook nam het bedrijf de emissierechten van enkele boerderijen in de buurt over. Daarvoor betaalde de luchthaven 20 tot 25 miljoen euro.
Van der Wal heeft het besluit genomen ondanks verzet vanuit de Tweede Kamer. Die had het onderwerp controversieel verklaard. De minister noemt dat echter „geen beletsel om de natuurvergunning te verlenen”. De vergunning betreft de uitvoering van geldende regelgeving en beleid, aldus Van der Wal. „Vergunningsverlening staat los van politieke besluitvorming.”
Geen of verouderde vergunning
In Nederland moet elke luchthaven een vergunning hebben volgens de Wet natuurbescherming. Schiphol heeft op 1 oktober 2020 de aanvraag ingediend voor een natuurvergunning. De luchthaven moest die nadien enkele malen aanpassen en toelichten.
Een natuurvergunning, waarvoor onder meer de uitstoot van stikstof in kaart moet worden gebracht, is nodig voor een zogeheten luchthavenverkeerbesluit (LVB). Daarin legt de overheid onder meer vast hoeveel vluchten een luchthaven maximaal mag verwerken.
Minister Van der Wal heeft Schiphol nu een natuurvergunning voor 440.000 vluchten per jaar verleend. Als de luchthaven onder dat plafond blijft, zijn de maatregelen afdoende om de stikstofuitstoot onder de afgesproken waarden te houden.
Dat aantal van 440.000 moet nu worden opgenomen in een nieuw LVB. Totdat dat besluit is vastgelegd, krijgt Schiphol een tijdelijke natuurvergunning voor 500.000 vluchten. Dat is het aantal vliegbewegingen dat nu wordt gedoogd op Schiphol.
Het maximale aantal vluchten zou kunnen wijzigen door de Europese procedure die het kabinet heeft aangespannen om Schiphol te laten krimpen, en door de rechtszaak van de luchtvaartsector tegen de krimp die later dient voor de Hoge Raad. Die Europese procedure en de zaak voor de Hoge Raad gaan in de eerste plaats over geluidsoverlast van Schiphol, niet over stikstofuitstoot.
Volgens de luchthavendirectie laat de toegekende natuurvergunning zien dat Schiphol „voldoet aan alle eisen die de Wet natuurbescherming stelt”, zo was in een verklaring te lezen. „Dat geeft ons en onze omgeving zekerheid.”
Die zekerheid was er eerder niet, benadrukt wethouder Jurgen Nobel (Haarlemmermeer, VVD) in een schriftelijke reactie. „Nu die er wel is, kunnen er concrete afspraken gemaakt worden over geluidsbelasting en uitstoot.” Hij is blij dat de vergunning is afgegeven. „Dit geeft rechtszekerheid aan onze inwoners. We weten nu binnen welke grenzen Schiphol moet opereren.”
‘Zeker’ een milieuzaak
Door de goedkeuring hebben milieuorganisaties een concrete basis om de vergunning bij de rechter aan te vechten. Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) laat in een eerste reactie weten „zeker” een rechtszaak aan te spannen tegen de natuurvergunning voor Schiphol. Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kan tot zes weken na de bekendmaking, dus uiterlijk 7 november, beroep worden aangetekend.
In een gezamenlijke reactie stellen Milieudefensie, Greenpeace, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en Natuur & Milieu dat zij teleurgesteld zijn dat Schiphol een vergunning krijgt „om gewoon op de oude voet stikstof uit te stoten”. De vier organisaties noemen het krom dat het vliegveld hiervoor boerenbedrijven moest uitkopen. „Wij vinden dat ieder bedrijf minder stikstof moet uitstoten, om kwetsbare natuur te redden. Schiphol wordt met deze vergunning weer voorgetrokken en uit de wind gehouden.” Die kritiek komt ook van boerenorganisaties.