N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Rechtszaak Deze week zou er uitspraak worden gedaan in de zaak waarin Yvon K. terecht stond voor moord op Chris Grinwis. Haar advocaat vermoedt zelfmoord.
In haar woning in Tilburg is maandagochtend het lichaam aangetroffen van Yvon K. (64), zo hebben meerdere bronnen bevestigd. K. stond terecht op verdenking van moord door vergiftiging op haar partner, de voormalig supermarkteigenaar Chris Grinwis (65) uit het Brabantse Halsteren. Ambulancemedewerkers hebben het stoffelijk overschot gevonden, de politie is een sporenonderzoek gestart.
De rechtbank in Breda zou woensdag uitspraak doen in haar zaak. Er was 19 jaar tegen haar geëist. De uitspraak gaat niet door, meldt haar advocaat, Esther Vroegh, wegens niet-ontvankelijkheid. „Haar dood is voor alle betrokkenen een zeer onbevredigende afloop van deze zaak.” De „meest plausibele verklaring” is volgens de advocaat zelfmoord. „Het is heel zuur, voor alle betrokkenen, dat een strijdlustig persoon na drie jaar, in het zicht van de finish, kennelijk geen andere uitweg heeft gezien.”
Lees ook: Kleindochter sloeg alarm: was dit wel een natuurlijke dood?
Een ‘gouden relatie’
Yvon K. hield in de maanden voorafgaand aan het proces en tijdens de twee dagen van de rechtszaak vast aan haar onschuld; de Tilburgse ontkende de beschuldiging van vergiftiging en sprak tegenover de rechters van een „onzorgvuldige suïcide” van Grinwis, een man met wie zij sinds de dood van diens echtgenote gedurende ongeveer een half jaar een „gouden relatie” had, tot zijn dood in december 2020.
Tijdens de zitting leken veel feiten en omstandigheden tegen haar onschuld te pleiten. Zo was zij volgens het Openbaar Ministerie een „erg materialistisch ingestelde persoon” die „obsessief” op zoek was naar „status en geld”. De Tilburgse zou er in appjes met een van haar dochters op hebben gezinspeeld dat ze vooral bij Grinwis bleef omdat de miljonair haar een dure auto had geschonken, een enorme verbouwing van haar huis in Tilburg betaalde en zijn testament ten gunste van haar had gewijzigd. En had het duo, hielden de officieren van justitie haar tijdens de rechtszaak voor, twee dagen voor Grinwis’ dood niet een fikse ruzie gehad die de Tilburgse wilde sussen om te voorkomen dat hij zijn testament opnieuw zou wijzigen, maar dan ten nadele van Yvon? Anderzijds ontbrak het aan harde bewijzen voor vergiftiging met pentobarbital, een middel dat in grote hoeveelheden in het lichaam van Grinwis was aangetroffen, en dat door artsen wordt toegediend bij euthanasie.
‘Beetje depressief’
In een gesprek met NRC begin september spraken Yvon K. en haar advocaat van „karaktermoord” door justitie. Ze zou volkomen ten onrechte van moord zijn beschuldigd. „Mijn hele leven is naar de mallemoer.” Haar relatie met de man uit Halsteren was „heel goed” en ze verklaarde dat ze wat zij omschreef als een suïcide niet had zien aankomen. Achteraf gezien waren daarvoor wel signalen, volgens haar. „Hij was wel eenzaam. Hij had geen vrienden. Heel zijn leven is hij een beetje depressief geweest.” Nabestaanden van Grinwis verklaarden tijdens de rechtszaak hem niet in dat beeld te herkennen.