Bijna geen nieuwe hiv-infecties in Amsterdam: vorig jaar daling van 95 procent sinds 2010

Drastische afname De inzet van hiv-preventiemiddel PrEP speelt een grote rol bij het dalende aantal infecties, aldus de GGD Amsterdam.
Het HIV/AIDS monument aan in Amsterdam. Het kunstwerk stelt een telraam voor dat aftelt naar 2030, het jaar dat aids volgens doelen van de VN de wereld uit moet zijn.
Het HIV/AIDS monument aan in Amsterdam. Het kunstwerk stelt een telraam voor dat aftelt naar 2030, het jaar dat aids volgens doelen van de VN de wereld uit moet zijn. Foto Remko de Waal/ANP

Het aantal nieuwe hiv-infecties in Amsterdam is tussen 2010 en 2022 sterk gedaald. Dat heeft de GGD Amsterdam maandag bekendgemaakt. In 2010 liepen tweehonderd mensen een nieuwe infectie op; in 2022 waren dat er nog maar negen. Dat is een daling van 95 procent. De GGD wijst naar het H-TEAM, een samenwerking van de gemeente met gezondheidsinstellingen en belangengroepen, als reden voor het succesvolle terugdringen van nieuwe infecties.

„Onder meer door de inzet van hiv-preventiepil PrEP, het sneller vinden van acute infecties en de directe start met behandeling na diagnose is de overdracht van hiv in Amsterdam in de loop der jaren fors afgenomen”, zo schrijft de GGD.

Het doel is om het aantal nieuwe hiv-infecties in 2026 naar nul te brengen. „We zijn er nog niet, en omdat we weten dat toegang tot PrEP één van de belangrijke factoren is, blijven wij ons hier hard voor maken”, aldus wethouder Alexander Scholtes (Zorg, D66). Een andere moeilijkheid is het uitvallen van patiënten tijdens het behandelingsprogramma. „Hierbij spelen het tegengaan van stigma rond hiv en oog hebben voor de kwetsbare positie waarin mensen kunnen zitten een belangrijke rol”, zegt Godelieve de Bree, internist-infectioloog in het Amsterdam UMC.

Amsterdam haalde als een van de eerste steden ter wereld de UNAIDS-doelstelling van de Verenigde Naties. Die ambieert dat 95 procent van de mensen die hiv hebben, gediagnosticeerd zijn; dat 95 procent van die groep in behandeling is; en dat 95 procent daarvan een ontmeetbare hoeveelheid virus in het bloed heeft. In de hoofdstad liggen die cijfers sinds dit jaar op respectievelijk 98, 97, en 96 procent.