Het beroep verdwijnt, maar er zijn nog koffiedames: ‘Iedereen is verknocht aan Tineke’

Kantoorwereld Door luxe koffieautomaten, emancipatie en zucht naar efficiëntie is de koffiejuffrouw aan het verdwijnen. Maar op enkele kantoren loopt ze nog steeds rond. „Ik zorg goed voor hen, maar zij zeker ook voor mij.”

Koffiedame Danielle Olij van Berghoef Accountants en Adviseurs in Aalsmeer.
Koffiedame Danielle Olij van Berghoef Accountants en Adviseurs in Aalsmeer. Foto Lars van den Brink

Bestaan er nog Juffrouw Jannies? Dat was mijn vraag in een oproep op LinkedIn, met daarbij een foto van het iconische personage – „Goejesmorregens juffrouw Jannie” – uit Jiskefet.

Het resulteerde in een amusante brainstorm over waar nog ‘live’ koffie wordt geschonken. De markt werd veel getipt: daar loopt vaak iemand rond die marktkooplui met een trolley voorziet van een warm bakkie. Ook blijken er in ziekenhuizen gastheren en -vrouwen te zijn die met een rijdende bar een koffieronde maken langs de wachtruimtes.

Maar bestaat het fenomeen nog in de kantoorwereld? Ooit was het niet meer dan normaal dat er een koffiejuffrouw tussen de bureaus liep. In de fotocollectie Bedrijfscultuur in Nederland van het Rijksmuseum is een prachtige foto opgenomen van een klassieke koffiedame bij KPMG Accountants & Consultants in 1992. Een vrouw poseert naast een roestvrijstalen kar waarop een vijfliterkan met tap staat. Daaronder stapels onverwoestbaar wit porseleinen kantoorservies. Op het uitklapplankje ernaast een mandje met zakjes suiker en een schoteltje met koekjes. Café noir, zo te zien.

Luxe zelfbedieningskoffieautomaten, efficiëntiedrang en emancipatie maakten een eind aan de collectieve aanwezigheid van de koffiejuffrouw. Of zijn er toch nog een paar? Tips stroomden binnen over bedrijven waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de koffie schenken als ware juffrouw Jannies, en over een hip IT-kantoor waar degene die koffie rondbrengt een vibe-manager wordt genoemd. Anoniem tipte iemand over een koffiedame bij een bekend bedrijf: „Ze zet voor iedereen koffie klaar en komt zelfs een mesje brengen om je fruit te schillen. Ik vraag me altijd af of ik dat nog wel van deze (geëmancipeerde) tijd vind.”

De twee klassieke koffiedames die uiteindelijk bovendreven, geven zelf grif toe dat ze een uitstervende soort zijn. Het maakt echter niet dat ze hun werk met minder plezier doen, tot grote vreugde van hun werkgevers. „Iedereen is zo verknocht aan Tineke, die willen we niet kwijt.”


Tineke Welboren (66)
‘Voor mij zijn dit de topdagen van de week’

Tineke Welboren (66) uit Heemskerk. Zeventien jaar koffiedame bij SBB Ontwikkelen en Bouwen in Beverwijk (170 man personeel waarvan zo’n 70 op kantoor). Foto Lars van den Brink

„De jongens beginnen hier vroeg. Om zeven uur ’s ochtends staan de eersten al op me te wachten aan het barretje in de kantine. Het is net een kroegie, zeg ik altijd. Waar het dan over gaat? Voetbal, het werk en natuurlijk dat ik over een half jaar met pensioen ga. Dan ben ik 67. Zou je niet zeggen hè? Ik zal ze best gaan missen, en zij mij volgens mij ook. Het voelt hier als een grote vriendengroep. Als er weer één zit te jennen, schiet ik er een koffielepeltje op af. Of zeg: nou, dan krijg je toch geen koffie vandaag. Ja, ik ben altijd wel in voor een geintje.

Vanaf mijn dertiende heb ik bij mijn vader in zijn horecazaak gewerkt. Daarna in de schoonmaak en catering, en nu al zeventien jaar als koffiedame hier bij SBB. Op de dinsdag en donderdag.

„’s Morgens zet ik één grote kan koffie van vijf liter. Daar gaat een heel pak koffie in. Daarna maak ik twaalf kannen voor de eerste ronde om half negen, om half tien doe ik weer een rondje en om tien uur nog één. Met telkens verse koffie natuurlijk. Er zijn zat collega’s die tien bakkies op een dag drinken.

„Als koffiedame ben ik het zonnetje in huis. Je moet niet chagrijnig wezen; dan kun je beter stoppen. Qua werkzaamheden moest ik in het begin wel even wennen. O, het was een ramp. Dan liet ik weer een stapel van tien kopjes vallen, of stootte ik met mijn kar een stukje uit de muur. Het bedrijf heeft overal nieuwe vloerbedekking moeten laten leggen omdat er te veel koffievlekken van mij in zaten.

„De ouderwetse koffiedame zoals ik, zie je bijna nergens meer. Maar ik krijg alleen maar leuke reacties. „O Tien, ben je er nog steeds, wat gezéllig”, hoor ik van bezoek dat hier vaker komt. De mensen zijn er blij mee, en voor mij zijn de dinsdag en donderdag echt mijn topdagen van de week. Ik ben van het verwennen, het verzorgen – dat zit nu eenmaal in me. Wat een ander daarvan denkt, moeten ze lekker zelf weten.”

Maaikel Kok, hoofd P&O bij SBB Ontwikkelen en Bouwen, over Tineke:

„Tineke is onderdeel van het dna van ons bedrijf. Ze wordt op handen gedragen hier. Eens in de zoveel tijd speelt weer de discussie of we niet koffieautomaten moeten nemen. Maar iedereen is zo verknocht aan Tineke, die willen we niet kwijt. Als nieuwe collega’s wat lastig aansluiting vinden, adviseer ik ze altijd om eens om zeven uur ’s ochtends te starten en aan te schuiven bij Tineke’s koffiebar. Daar hoor je wat er écht speelt in het bedrijf.”


Daniëlle Olij (51)
‘Het tweede rondje is het „goede rondje”, dan gaat de koektrommel mee’

Daniëlle Olij (51) uit Aalsmeer. Achttien jaar koffiedame bij Berghoef Accountants en Adviseurs in Aalsmeer (45 man personeel). Foto Lars van den Brink

„Het stond achttien jaar geleden in de plaatselijke krant, de vacature voor koffiedame. Mijn zoon was toen net vier en het werk was onder schooltijd, dus dat leek me wel wat. Ooit wilde ik kapster worden en later in een winkel werken – dat heb ik ook lang gedaan. Maar ik weet nog dat ze vroeger bij de Rabobank een koffiejuffrouw hadden rondlopen en ik dacht: dát lijkt me nou leuk. Toen al dus!

„Mijn dag begint om half negen. Dan verzamel ik eerst de vaat van de vorige dag en zet potten koffie en heet water voor op mijn kar. Het zijn vooral theedrinkers hier: ik maak acht kannen thee en twee koffie. Om kwart voor tien loop ik mijn eerste rondje. Een uur later is het tijd voor ronde twee, het ‘goede rondje’ zoals ze het hier noemen, want dan gaat de koektrommel mee. Er zitten vijf losse vakjes in met vijf soorten koek.

„Verder zorg ik dat de fruitmanden op alle afdelingen gevuld zijn en maak de koffieautomaten schoon. Ja, die hebben we hier ook. Voor tijdens mijn vrije woensdag en als mensen een cappuccino of chocolademelk willen. Toen die automaten kwamen zo’n twaalf jaar geleden, heb ik wel eens gedacht: ben ik dan nog wel nodig? Maar ze hebben het allemaal hartstikke druk hier, zitten met deadlines, dan is het toch fijn dat iemand je een kopje koffie of thee komt brengen.

„Af en toe zit ik wel eens achter de receptie als diegene daar weg is, maar de koffie rondbrengen is toch meer mijn ding. Dan kan ik lekker rondlopen, met iedereen een praatje maken – heerlijk! Dat past precies bij mij.

Van klanten hoor ik wel eens: huh, een koffiedame? Bestaat dat nog?

„Van klanten hoor ik wel eens: huh, een koffiedame? Bestaat dat nog? Het is ook wel een bijzonderheid natuurlijk. Ik denk dat jonge mensen niet staan te springen om dit werk te doen. En nee, die koffiekannen vullen is niet altijd even interessant, maar de collega’s maken het leuk.

„Ik hoor er ook echt bij. Ik doe natuurlijk inhoudelijk helemaal niet wat zij doen, maar net als iedereen krijg ik een eindejaarsgesprek en toen er een DISC-cursus was, zo’n persoonlijkheidstest, mocht ik ook meedoen. Ik zorg goed voor hen, maar zij zeker ook voor mij.”

Salarisadministrateur Nicole van der Zwaard over Daniëlle:

„Ik werk hier sinds 2016. Vanuit mijn vorige werk was ik niet gewend aan iemand die koffie of thee voor je inschenkt. Soms voelt het wel wat ongemakkelijk; ik kan natuurlijk ook zelf mijn kopje in de vaatwasser zetten. Dat hier iemand dat voor je doet, is hártstikke luxe. Daniëlle zorgt vier keer per dag voor een vrolijk moment aan mijn bureau. Als de directie zou overwegen haar weg te bezuinigen, zou ik er zeker wat van zeggen. Daanie is een heel, heel goede kracht binnen het bedrijf.”