N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Mediamagnaat Rupert Murdoch gaat na zeventig jaar met pensioen. Zijn media-imperium, bestaande uit onder meer The Sun en Fox News, was geregeld verwikkeld in allerlei schandalen.
De invloedrijkste mediamagnaat in de Engelstalige wereld van de afgelopen eeuw gaat met pensioen. Op zijn 92ste treedt Rupert Murdoch terug als bestuursvoorzitter van krantenconglomeraat News Corp en zijn televisiebedrijf Fox Corporation. Daarmee laat hij de dagelijks leiding van het imperium over aan zijn oudste zoon.
Deze Lachlan Murdoch (52) bedankte zijn vader donderdag in een persbericht „voor zijn visie, pioniersgeest, vastberadenheid en beklijvende nalatenschap”.
„Onze bedrijven verkeren in goede gezondheid, net als ik”, liet Murdoch in een bericht aan het personeel weten. Afgelopen voorjaar verloofde hij zich nog, maar tot een (vijfde) huwelijk kwam het niet. Speculatie over Murdochs gezondheid namen afgelopen jaren toe, soms was het daadwerkelijk kantje boord. In de zomer van 2022 werd hij met ademhalingsproblemen opgenomen na een zware Covid-infectie, zo bleek uit een uitgebreid artikel in Vanity Fair afgelopen voorjaar. Murdoch heeft de dood eerder in de ogen gekeken, in 2018, toen hij ongelukkig uitgleed op zijn jacht. Hij brak daarbij zijn rug.
Vaders erfenis
Zijn laatste jaar als topman werd overschaduwd door de crisis bij Fox News als gevolg van de leugens die de zender rondpompte in een poging de geharnaste Trump-aanhang te behagen. Fox Corp, eigenaar van de rechtse kabelzender, schikte afgelopen mei voor 780 miljoen dollar (750 miljoen euro) met Dominion Voting Systems. Deze stemmachinefabrikant had een rechtszaak aangespannen wegens de complottheorieën die presentatoren willens en wetens verspreidden over betrokkenheid van Dominion bij de verkiezingsnederlaag van Donald Trump in november 2020. Vrijgegeven interne correspondentie gaf een inkijk in de cynische werkwijze van de zender.
Lees ook: Afvallige zoon verlaat ‘vertrumpt’ mediaconcern Murdochs
Murdoch erfde zijn eerste krant, The News, uit de boedel van zijn vaders erfenis in 1952. Hij was toen 21. Met deze titel bouwde hij vanuit het Australische Adelaide zijn bedrijf op, en hij werd een invloedrijke factor met de oprichting van de eerste landelijke krant, The Australian. Eind jaren zestig stortte hij zich op het Verenigd Koninkrijk, waar hij met de overname van The Sun en News of the World vol inzette op de onderbuik. Na de deregulering op de krantenmarkt dankzij de Murdoch-gezinde premier Margaret Thatcher kreeg hij ook de gevestigde broadsheet The Times in handen.
In de VS is zijn meest invloedrijke medium Fox News. Maar het kroonjuweel voor Murdoch als krantentycoon was toch The Wall Street Journal, dat hij in 2007 in handen kreeg. Hij had al de tabloid New York Post. Een groot deel van zijn amusementstak, filmstudio 20th Century Fox, verkocht hij in 2019 aan Disney, waarmee ruim 70 miljard dollar gemoeid was.
Murdochs nieuwsbedrijf omspant drie continenten, waarbij zijn media rugwind bieden aan vooral rechtsconservatieve krachten. Al is zijn vriendschap met en steun aan de destijds veelbelovende Tony Blair, Labour-leider en Britse premier tussen 1997 en 2007, illustratief voor het lucratieve opportunisme. Ook van Donald Trump moest Murdoch aanvankelijk niets hebben; hij noemde zijn kandidatuur in een tweet eens „een schande voor de VS”. Maar toen Trump populairder werd, werden de banden tussen de president en Fox News steeds inniger.
Gebrouilleerd met tweede zoon
Rupert is met zijn tweede zoon James gebrouilleerd geraakt, naar verluidt wegens de inhoudelijke koers van met name Fox News. Lachlans politieke opvattingen liggen meer in lijn met die van zijn vader, en hij heeft altijd de redactionele onafhankelijkheid van presentatoren en opiniemakers bepleit.
Het meest vernederende moment uit zijn carrière beleefde Rupert Murdoch toen News of the World in 2011 de deuren sloot. The Guardian had onthuld hoe privédetectives en journalisten niet alleen beroemdheden hadden afgeluisterd, maar ook de voicemail hadden gehackt van een vermist en, naar later bleek, vermoord tienermeisje. Murdoch zei sorry, maar wentelde de verantwoordelijkheid af op de leiding van de krant. En op zijn zoon James.
In zijn laatste jaren is hij veelvuldig vergeleken met de pater familias in de op zijn gezin en imperium gebaseerde HBO-serie Succession. Logan Roy, vertolkt door Brian Cox, stierf in het laatste seizoen terwijl hij een bitter, zakelijk conflict uitvocht met zijn kinderen. Roy was nooit met pensioen gegaan.