Dag 2 Algemene Politieke Beschouwingen

De hele dag demissionair premier Rutte aan het woord

Donderdag, op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB), komt vanaf 10.15 uur demissionair premier Mark Rutte aan het woord. Hij verdedigt de hele dag in de Tweede Kamer de plannen van het kabinet voor volgend jaar. Het is waarschijnlijk het laatste optreden van Rutte tijdens de APB, mits de formatie na de verkiezingen niet te lang duurt.

Het worden vandaag de twaalfde Algemene Politieke Beschouwingen voor Rutte. Hij is sinds 14 oktober 2010 premier, zijn eerste APB was in 2011. Als er een demissionair kabinet is, wordt er soms afgezien van de Algemene Politieke Beschouwingen. Dat was bijvoorbeeld zo in 2012. In 2010, 2017 en 2021 ging de APB wel door ondanks dat het kabinet demissionair was, net als dit jaar.

Woensdag draaide een belangrijk deel van het debat om bestaanszekerheid. Zo hebben de partijen plannen voor een hoger minimumloon, een lagere energiebelasting en het terugdraaien van de verhoging van accijnzen op brandstof. Maar het is nog onduidelijk of en welk voorstel een meerderheid zal halen.

Lees ook: Het eerste echte verkiezingsdebat wil het maar niet worden

Welkom in dit blog

Het is de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, waarin de Tweede Kamer met het kabinet in debat gaat over de begroting. Vandaag reageert demissionair premier Mark Rutte op de opmerkingen die alle fracties gisteren hebben gemaakt.

Lees hier het liveblog van de eerste dag terug