CDA overweegt steun voor terugdraaien van accijnsverhoging, maar wil dekking

Foto Bart Maat

Ook het CDA overweegt het VVD-plan om de accijnsverhoging op brandstoffen per 2024 terug te draaien, te steunen. Maar CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal wil er nog wel over nadenken. Een goede dekking is volgens hem belangrijk: „Er is geen gratis bier.” Er leek voor het debat al een Kamermeerderheid te zijn voor dit voorstel, maar VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans kon woensdagochtend nog niet uitleggen hoe het terugdraaien van de accijnsverhoging betaald moet worden.

Bontenbal heeft een tweede eis: er moet ook meer geld komen voor het openbaar vervoer, in de regio. Dat zegt hij niet voor niets. Juist in de regio dreigt het CDA veel kiezers kwijt te raken aan de kersverse partij NSC en BBB. De kaartjes voor het ov gaan vanaf 1 januari naar verwachting ruim 11 procent omhoog. Bontenbal: „Dat heeft het risico dat de bereikbaarheid in de regio nog verder onder druk komt te staan.” De CDA-leider, die zijn debuut maakte bij de Algemene Politieke Beschouwingen, vraagt demissionair premier Rutte (VVD) daarom om in deze begroting opnieuw te kijken naar het regionale openbaar vervoer.

Met diezelfde voorzichtigheid reageert Bontenbal op de vraag van GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver of hij een verhoging van het minimumloon kan steunen. Hij vraagt zich hardop af of dat gepast is voor de Kamer, omdat het kabinet demissionair is. Ook wil hij advies van experts over welke verhoging verantwoord is.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kamer wil extra koopkrachtsteun, maar is er ook verdeeld over