Sophie Hermans wil geen hoger minimumloon, maar meer doen voor middengroepen

Sophie Hermans (VVD) in debat met Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen
Sophie Hermans (VVD) in debat met Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen Foto Remko de Waal/ANP

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans is positief over de komst „van veel nieuwe partijleiders” na de verkiezingen. Ze spreekt de hoop uit dat „we politiek gaan bedrijven zoals het bedoeld is”. Hermans pleit voor „goed luisteren, uitgaan van goede intenties, niet vastzitten in elkaars gelijk en openstaan” voor het veranderen van standpunten.

GroenLinks-leider Jesse Klaver, die deze APB het woord voert namens de samenwerkende partijen GroenLinks-PvdA, haakt daar gelijk op in. Hij interrumpeert en begint over het minimumloon. Het VVD-verkiezingsprogramma rept namelijk over het verhogen van het minimumloon. Is Hermans bereid om met hem en CU-leider Mirjam Bikker daar tijdens dit debat al werk van te maken, richting de begroting voor volgend jaar? Nee, zegt Hermans, zij steunt het nu voorliggende armoedepakket à 2 miljard euro, gericht op de laagste inkomensgroepen, maar vindt dat voor volgend jaar voldoende.

Hermans breekt tegelijkertijd een lans voor de middeninkomens, die zich volgens haar óók grote zorgen maken over hun bestaan. Ze wijst erop dat het minimumloon dit jaar al twee keer is gestegen. Dus om „voor volgend jaar nog extra te willen doen”, gaat haar te ver. De VVD vindt dus dat er eerder iets moet gebeuren voor de middengroepen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Wilders begonnen aan Algemene Beschouwingen, met een keiharde toon