Geert Wilders begint mild, maar kiest daarna keihard de aanval

Geert Wilders en demissionair premier Mark Rutte, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.
Geert Wilders en demissionair premier Mark Rutte, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat

De Algemene Politieke Beschouwingen zijn afgetrapt door PVV-leider Geert Wilders. Hij richt zich als eerste tot Kamervoorzitter Vera Bergkamp, die na de verkiezingen niet meer terugkeert in de Tweede Kamer. „Ondanks onze meningsverschillen, dank en succes.” Bij vertrekkend SGP-leider Kees van der Staaij staat hij wat langer stil. Van der Staaij geldt als nestor van het parlement, het langstzittende Kamerlid. Dat nestorschap komt straks aan Wilders toe. „Daarna vervul ik graag de rol van het staatsrechtelijke geweten van de Tweede Kamer, dat is bij mij in goede handen”.

Demissionair minister en D66-leider Sigrid Kaag (Financiën, D66) wordt ook persoonlijk aangesproken, zij het op sarcastische wijze. Wilders verwijst naar de persoonlijke aanvallen die ze de afgelopen jaren over en weer hebben uitgedeeld. Ook deelt hij een sneer uit naar het door haar zo bezongen „nieuw leiderschap”, door haar te wijzen op de slechte peilingen voor D66 (6 zetels).

Wilders spreekt Vak-K aan op de „afbraak van Nederland”, en houdt het demissionaire kabinet verantwoordelijk voor het tot wanhoop drijven van veel Nederlanders. Dat ook coalitiepartijen in de campagne voor de verkiezingen een speerpunt maken van bestaanszekerheid noemt hij „gênant”. Wat hem betreft draaien de verkiezingen om twee keuzes: doorgaan met het afbreken van Nederland of Nederlanders op de eerste plek zetten? De PVV-leider fulmineert vervolgens over het falende asiel- en migratiebeleid, en „multiculturele misdaden”.

Denk-leider Stephan van Baarle komt met de eerste interruptie. „We hebben een gedaanteverwisseling gezien, hij begon grappend. Hij zei: mag ik alsjeblieft meedoen? Hij zei: ik heb scherpe randjes van het verkiezingsprogramma gehaald. Maar er staat nog steeds: geen Korans, geen moskeeën, dat islamitisch onderwijs verboden moet worden. Hoe is zo’n discriminerend programma een programma waar de scherpe randjes vanaf zijn?” Na een stekelige discussie, waarin Van Baarle zegt dat Wilders „verblind is door haat”, maakt voorzitter Bergkamp een einde aan zijn interrupties.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Wilders begonnen aan Algemene Beschouwingen, met een keiharde toon