‘Verdwenen buitenlandminister van China ontslagen vanwege affaire en buitenechtelijk kind’

Verdachte vermissing De affaire kwam aan het licht door een intern onderzoek van de Chinese Communistische Partij, melden bronnen aan The Wall Street Journal. Qin Gang werd op 25 juni voor het laatst gezien.
Qin Gang, de voormalig minister van Buitenlandse Zaken van China, tijdens besprekingen met Wopke Hoekstra eind mei. Eind juni is hij voor het laatst gezien.
Qin Gang, de voormalig minister van Buitenlandse Zaken van China, tijdens besprekingen met Wopke Hoekstra eind mei. Eind juni is hij voor het laatst gezien. Foto Thomas Peter/Pool/Reuters

Bijna drie maanden na zijn laatste verschijning in het openbaar wordt steeds duidelijker wat de val van de voormalige Chinese buitenlandminister Qin Gang heeft veroorzaakt. De geruchten over een mogelijke affaire doken steeds vaker op, en worden nu bevestigd door bronnen aan The Wall Street Journal. Volgens de krant heeft een intern onderzoek van de Chinese Communistische Partij uitgewezen dat Qin een buitenechtelijke relatie had tijdens zijn werk als ambassadeur in de Verenigde Staten, van juli 2021 tot januari dit jaar. Uit die affaire zou ook een kind zijn geboren.

Op basis van verschillende bronnen schrijft de Amerikaanse krant dat hoge Chinese functionarissen vorige maand geïnformeerd werden over het partijonderzoek naar Qin, die sinds januari minister van Buitenlandse Zaken was. De formele reden voor zijn ontslag zijn „levensstijlkwesties”, een eufemisme dat de partij vaker gebruikt als omschrijving voor wat zij als seksueel wangedrag ziet. Deze reden wordt dan gebruikt om functionarissen in diskrediet te brengen in wie de partij het vertrouwen heeft verloren.

Namen van de vrouw en het kind in kwestie zijn niet bekendgemaakt. Wel zeggen de bronnen tegen The Wall Street Journal dat de Amerikaanse identiteit van zijn kind het vermogen van Qin ondermijnde om de Chinese belangen te vertegenwoordigen in de Verenigde Staten.

Vertrouweling van de president

De verdachte vermissing van 57-jarige Qin – die op 25 juni voor het laatst werd gezien in Beijing bij een ontmoeting met vertegenwoordigers van Rusland, Vietnam en Sri Lanka – werd in eerste instantie geweten aan ongespecificeerde gezondheidsklachten. Eind juli werd Qin zonder enige verdere uitleg uit zijn functie ontheven, een actie die de speculaties alleen maar verder voedde. Zijn opvolger is zijn voormalige baas en voorganger Wang Yi, die hem al direct verving tijdens diplomatieke bijeenkomsten in Jakarta en Johannesburg.

Qins val is opvallend omdat hij eerder juist een indrukwekkend snelle klim op de ladder van het Chinese overheidsapparaat en de Communistische Partij maakte, en zo een vertrouweling van president Xi Jinping werd. Hij begon als woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken en droeg daarna verantwoordelijkheid voor het organiseren van de internationale reizen van Xi, waarbij hij de president ook vaak vergezelde.

Ook de Chinese defensieminister Li Shangfu verdween eerder deze maand. Vanwege „gezondheidsredenen” kon hij niet bij een ontmoeting met Vietnamese militaire functionarissen zijn. Onrust in zulke hoge politieke kringen „zou kunnen duiden op politieke instabiliteit in China in een tijd waarin stabiliteit gewenst is vanwege de economische vertraging”, zegt Yun Sun, de directeur van het China-programma van de denktank Stimson Center, tegen The Wall Street Journal.

Lees ook deze analyse: Xi Jinping’s lange mars naar absolute macht