VN: in half jaar ruim 1.200 kinderen gestorven aan mazelen en ondervoeding in Soedanese vluchtelingenkampen

Gewelddadig conflict In Soedan vecht het regeringsleger sinds april tegen milities van de Rapid Support Force. Bij het conflict zijn volgens officiële cijfers al meer dan 7.500 doden gevallen.
Soedanese vluchtelingen wachten in augustus 2023 op medische hulp in Tsjaad, in de buurt van de Soedanese grens.
Soedanese vluchtelingen wachten in augustus 2023 op medische hulp in Tsjaad, in de buurt van de Soedanese grens. Foto Mohaned Belal/AFP

In Soedan zijn sinds mei van dit jaar meer dan 1.200 kinderen om het leven gekomen door de barre leefomstandigheden in vluchtelingenkampen. Vooral besmetting met mazelen en ondervoeding maakten veel jonge slachtoffers, zo hebben twee speciale organisaties van de Verenigde Naties (VN) dinsdag bekendgemaakt. De UNHCR — de vluchtelingenorganisatie van de VN — en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) luiden gezamenlijk de noodklok.

„Zorgvoorzieningen staan onder enorme druk door tekorten aan personeel, levensreddende medicijnen en medische apparatuur”, zo schrijft de UNHCR. De 1.200 dodelijke slachtoffers zijn allen kinderen jonger dan vijf jaar. Het dodental is gebaseerd op overlijdensgevallen tussen 15 mei en 15 september 2023 in negen vluchtelingenkampen in Soedan, dat in het noordoosten van Afrika ligt. Naast veel gevallen van mazelen en ondervoeding zorgen ook cholera, dengue en malaria voor grote problemen in Soedan. De samenkomst van de verschillende gezondheidsrisico’s zorgt voor een „dodelijke combinatie”, aldus de UNHCR.

In Soedan vecht het regeringsleger sinds half april tegen milities van de Rapid Support Force. Bij de gevechten zijn volgens officiële telling al meer dan 7.500 doden gevallen, al ligt dat aantal in werkelijkheid waarschijnlijk hoger. Filippo Grandi, de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen, vraagt om aandacht voor de gevolgen van het conflict. „We kunnen voorkomen dat er meer doden vallen, maar we hebben geld nodig, toegang tot de mensen in nood, en boven alles: een einde aan de gevechten.”

Lees ook: Dit moet je weten om het conflict in Soedan te begrijpen, waar een burgeroorlog dreigt