Enclave Nagorno-Karabach onder vuur, Azerbeidzjan kondigt ‘anti-terreuroperatie’ aan

Armeense enclave Azerbeidzjan heeft de aanval geopend op de enclave Nagorno-Karabach in een ‘anti-terreuroperatie’.
Een Armeense soldaat kijkt door een verrekijker naar de regio Nagorno-Karabach in januari 2021.
Een Armeense soldaat kijkt door een verrekijker naar de regio Nagorno-Karabach in januari 2021. Foto Artem Mikryukov/Reuters

Azerbeidzjan is dinsdag een „anti-terroristische operatie” begonnen tegen de door etnisch Armenen bevolkte enclave Nagorno-Karabach. Dat meldt het Azebeidzjaanse ministerie van Defensie. De aankondiging komt drie jaar na het begin van de vorige Karabach-oorlog in 2020.

„Als onderdeel [van de operatie] worden de posities van de Armeense strijdkrachten uitgeschakeld met behulp van zeer nauwkeurige wapens”, aldus de Azerbeidzjaanse regering in een verklaring. In de hoofdstad Stepanakert zijn explosies te horen, meldt een journalist van persbureau AFP.

In zijn verklaring rechtvaardigt Azerbeidzjan de aanval met een verwijzing naar de dood van vier politieagenten en twee burgers door een ontploffing van een mijn op een autoweg. Dit zou eerder op dinsdag hebben plaatsgevonden. De mijn werd volgens Bakoe neergelegd door de „subversieve Armeense troepen”.

De aanval is volgens Azerbeidzjan gericht op Armeense strijdkrachten, militaire infrastructuur en gevechtsmiddelen. Eind 2020 voerde Azerbeidzjan een korte, hevige oorlog tegen Nagorno-Karabach. Hierbij kwamen toen naar schatting 7.000 militairen en 170 burgers om het leven.

Op sociale media circuleren beelden van ontploffingen, en afgeschoten raketten, maar de authenticiteit hiervan kan nog niet worden vastgesteld.

Dit bericht wordt aangevuld