Demissionaire kabinet houdt pauzeknop van infrastructurele projecten ingedrukt

Het demissionaire kabinet verwacht weinig voortgang in infrastructurele projecten.
Het demissionaire kabinet verwacht weinig voortgang in infrastructurele projecten. Foto Rob Engelaar/ANP

Het demissionaire kabinet schrijft nog net niet – in de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – dat Nederland maar moet leren leven met een extra gat in het asfalt op de snelweg. Of dat schippers op de grote rivieren maar moeten wennen aan een haperende sluis.

Feit is wel dat er de komende jaren minder budget is voor de vervanging en reparatie van wegen, vaarwegen en waterwerken dan nodig is gezien de staat van deze infrastructuur. Eerder was al duidelijk dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zich zou beperken tot instandhouding van de infrastructuur. En niets nieuws meer gaat aanleggen.

Vanwege de stikstof-problematiek, het gebrek aan personeel en materieel en de financiële krapte zouden al geen nieuwe wegen of andere zaken worden aangelegd. Bij zeventien grote projecten (hoofdwegen, hoofdvaarwegen) drukte demissionair minister Mark Harbers (VVD) al „op de pauzeknop”.

Die ‘pauzeknop’ lees je ook in de rest van de begroting. Daarin somt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vooral de knopen op die in 2024 moeten worden doorgehakt.

Lees ook: Het ‘stikstofslot’ belemmert ook dit project voor schoner water in Noord-Brabant

Heffingen
Over de vrachtwagenheffing bijvoorbeeld, de veel besproken kilometerheffing voor het beroepsgoederenvervoer. Hoe wordt dat precies in de wet gevat, wie moet het computersysteem bouwen om de heffing te innen en krijgt het wegtransport inderdaad een deel terug voor de innovatie van de sector? Dat wordt niet eerder dan volgend jaar beslist. De heffing moet ingaan vanaf 2026.

Of over de toekomst van de luchtvaart in Nederland. Schiphol moet krimpen, naar 452.500 in november 2024. Maar dan? Hoe gaat Nederland de Europese afspraken in nationale wetten vastleggen om de luchtvaart te verplichten duurzamer te worden? Hoe bijvoorbeeld denkt de overheid luchtvaartmaatschappijen op Schiphol te dwingen hun CO2-uitstoot te beperken? Ook dat is iets voor 2024 of later.

En dat geldt ook voor de nieuwe aanvliegroutes naar Schiphol, de gewraakte luchtruimherziening waarover mensen in Oost-Nederland zich grote zorgen maken. En natuurlijk voor de mogelijke opening van Lelystad Airport, de ‘overloopluchthaven’ voor Schiphol. Op het gebied van de spoorwegen, wordt in 2024 mogelijke tracees gepresenteerd van de Lelylijn, de snelle treinverbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland.

Belangrijk aandachtspunt noemt het ministerie ook nog de aanpak van het tegengaan van rijden onder de invloed van drank, drugs en medicijnen in 2024. De aanleiding is de forse toename van alcohol en drugs achter het stuur de laatste jaren.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: XR gaat ook op Prinsjesdag A12 blokkeren, burgemeester Den Haag ernstig bezorgd