N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Ophef Iedere week bespreekt de redactie wetenschap hier ophef in de wetenschap.
In het Italiaans klinkt het poëtisch, als de titel van een mooie opera: ‘immagini truccate e ricerche riciclate’. Getructe foto’s en gerecyclede wetenschap dus. Zulke fraude in de wetenschap is tegenwoordig schering en inslag. Maar dit geval is van een heel andere orde omdat hier niemand minder dan de Italiaanse minister van Gezondheid Orazio Schillaci bij betrokken is. Een jaar zit hij nu in de rechtse regering van Giorgia Meloni.
Wetenschapsjournalist Andrea Capocci van de communistische krant Il Manifesto ontdekte dat zeker acht recente wetenschappelijke artikelen waarvan Schillaci mede-auteur is onregelmatigheden in de gebruikte foto’s bevatten. Met vergelijkingssoftware ImageTwin spoorde Capocci een dozijn hergebruikte en soms bijgesneden foto’s op in de publicaties van de onderzoeksgroep rond Schillaci.
Schillaci was voordat hij minister werd rector van de Universiteit van Rome Tor Vergata. Daarvoor had hij zich als arts gespecialiseerd in de nucleaire geneeskunde. In dat vakgebied heeft hij veel gepubliceerd (meer dan 500 publicaties), die ook nog verschenen in de periode na zijn aantreden als minister (24 dit jaar).
Capocci heeft „de anomaliën” in een vervolgartikel precies uitgespeld. De meest schokkende voorbeeld trof hij aan in een artikel gepubliceerd in The Journal of Clinical Investigation uit 2021. Daarin toont het team een microscopische foto van prostaatkankercellen, waarmee het risico op uitzaaiing van de kanker zou kunnen worden ingeschat. Dezelfde foto gebruikten de onderzoekers echter twee jaar eerder al in een artikel in het International Journal of Molecular Science. Maar toen ging het volgens het bijschrift om borstkankercellen.
Dat artikel uit 2019 bevatte ook een foto van botcellen die gevormd zouden zijn uit uitzaaiingen van borstkanker, maar die bleek op zijn beurt weer ontleend aan een eerder artikel. Die publicatie uit 2018 in Cell Death Discovery was van een andere onderzoeksgroep van de Universiteit van Rome Tor Vergata. Dat artikel ging niet over kanker maar over het effect van zwaartekracht op botgroei.
Capocci riep de hulp in van de Nederlandse wetenschapsfraude-onderzoeker Elisabeth Bik om zijn bevindingen te laten controleren. „Hij had er niet bij verteld dat het om een minister ging”, zegt Bik lachend aan de telefoon. „Hij had alleen gezegd dat het een vooraanstaand onderzoeker betrof. Maar achteraf maakt mij dat ook niet uit, haha.”
Bik bevestigde dat hier iets vreemds aan de hand was. „als het om één paper zou gaan, kon het nog een vergissing zijn, maar dit is een patroon.”
Blijft de vraag of het bewuste misleiding was. „In het ergste geval is dat zo”, zegt Bik, „maar het kan ook slordigheid zijn, als de onderzoekers niet bijhouden welke foto waar bij hoort. Als dat zo is, kun je je afvragen of ze wel zorgvuldig genoeg zijn bij hun andere conclusies.”
De betrokken universiteiten moeten nu een onderzoek instellen en de lablogboeken erop naslaan. Waarschijnlijk zal dat niets opleveren, voorspelt Bik: „Omdat het nu al zo in de publiciteit is, zou de dader meteen de harde schijf kunnen wissen, waardoor je er nooit meer achterkomt. Dat heb ik al zo vaak meegemaakt.”