Uit gelekte Miljoenennota blijkt: demissionair kabinet durft armoede aan te pakken

Waarom armoede hét thema is van deze Prinsjesdag

Vandaag, op Prinsjesdag, wordt de Miljoenennota gepresenteerd. Armoedebestrijding is het verrassende hoofdthema. In de begroting ontdekte politiek redacteur Rik Rutten dat er op een nieuwe manier naar de economie wordt gekeken: hoe gaat de overheid zorgen dat niet alleen de staatskas op orde blijft, maar ook de samenleving?

Eerste oranjefans hopen glimp van de koninklijke familie op te vangen

De eerste toeschouwers hebben zich al verzameld bij Paleis Noordeinde in Den Haag. Dat meldt persbureau ANP dinsdag. De vroege oranjefans willen de beste plekken bemachtigen om de glazen koets, met koning Willem-Alexander, goed te kunnen zien.

Het enthousiasme van de vroege toeschouwers blijkt, naast het vroege opstaan, ook uit hun kledingkeuzes. Oranje overheerst, en mensen dragen grote hoeden en buttons met foto’s van de koninklijke familie. ANP sprak met moeder en dochter Ilonka en Amira Peters, die al sinds 06.30 uur bij het werkpaleis van de koning staan. „We willen Alexia zien, want ze gaat voor het eerst mee met de koets”, aldus dochter Amira.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima rijden vanmiddag van Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg. Ook hun twee volwassen dochters, de prinsessen Amalia en Alexia, zijn aanwezig bij de optocht. In de Koninklijke Schouwburg spreekt de koning de troonrede uit, waarna het koninklijk gezelschap terugrijdt naar Paleis Noordeinde en daar vanaf het balkon het publiek toezwaait.

Vroeg op de ochtend stonden de eerste oranjefans al klaar om de glazen koets te zien, die vertrekt vanaf Paleis Noordeinde in Den Haag. Foto Ramon van Flymen/ANP

Uit gelekte Miljoenennota blijkt: demissionair kabinet durft armoede aan te pakken

Traditiegetrouw zijn ook dit jaar allerlei plannen uit de Miljoenennota uitgelekt in de aanloop naar Prinsjesdag. NRC heeft de stukken – getiteld Begroten voor Brede Welvaartin handen. De contouren van het aankomende financiële jaar zijn daardoor al vóór de officiële presentatie van de plannen duidelijk: Prinsjesdag 2023 draait om armoedebestrijding, zo schrijft politiek redacteur Rik Rutten.

Zonder ingrijpen vreest het Centraal Planbureau dat een miljoen Nederlanders tot onder de armoedegrens zal zakken. Om dat te voorkomen trekt demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) twee miljard euro uit, die onder meer wordt gestoken in de verhoging van het kindgebonden budget, de huurtoeslag en de arbeidskorting. Het getuigt van daadkracht, voor een demissionair kabinet. Dat onderstreept Kaag in het voorwoord van de Miljoenennota: „Een demissionair kabinet past terughoudendheid, maar tegelijkertijd wacht de toekomst niet.” Dat vindt ook de Tweede Kamer. In juli nam die bijna unaniem een motie aan om een stijging van het aantal armen door de val van het kabinet te voorkomen.

Lees hier de analyse van Haags redacteur Rik Rutten: Kaag in Miljoenennota: werken aan bestaanszekerheid voor iedereen

Dit is het programma van Prinsjesdag 2023

Goedemorgen. In dit liveblog doet NRC vandaag verslag van Prinsjesdag. Vanwege de verbouwing van het Tweede Kamergebouw en de Ridderzaal zullen de Staten-Generaal zich net als vorig jaar verzamelen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag om de Troonrede van koning Willem-Alexander aan te horen.

  • 12.00 uur: De militaire erewacht stelt zich op bij de Koninklijke Schouwburg.
  • 12.45 uur: De leden van de Eerste en Tweede Kamer nemen plaats in de zaal. Op weg naar hun plekken komen ze langs een haag van fotografen – wie heeft dit jaar het weelderigste hoedje?
  • 13.00 uur: Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) opent de vergadering. Intussen vertrekken ook de koning, koningin Máxima, kroonprinses Amalia, prinses Alexia en prins Constantijn en prinses Laurentien met de Glazen koets vanaf Paleis Noordeinde naar de Schouwburg. Het is de eerste keer dat Alexia, die dit jaar achttien werd, ook mee is.
  • 13.20 uur: Het koninklijk gezelschap arriveert bij het theater. Willem-Alexander leest de Troonrede voor. Na afloop keren de leden van de Staten-Generaal terug naar hun eigen gebouwen. De koninklijke stoet vertrekt naar Paleis Noordeinde.
  • 13.50 uur: Na afloop keren de Leden van de Staten-Generaal terug naar hun eigen gebouwen. De koninklijke stoet vertrekt naar Paleis Noordeinde. Daar vindt de balkonscène plaats. Leden van de koninklijke familie wuiven een menigte toe.
  • 15.30 uur: De demissionaire minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) presenteert het koffertje met de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer. Woensdag en donderdag vinden daar de Algemene Politieke Beschouwingen plaats.