‘Dodelijke raketaanval op Oost-Oekraïense stad Kostjantynivka werd veroorzaakt door een Oekraïense raket’

‘Dodelijke raketaanval op Oost-Oekraïense stad Kostjantynivka werd veroorzaakt door een Oekraïense raket’

De raketaanval die begin deze maand aan minstens zestien mensen het leven kostte in Kostjantynivka, een industriestad in het oosten van Oekraïne, werd veroorzaakt door een Oekraïense raket. Dat concludeert The New York Times op basis van eigen onderzoek. Eerder schreef de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op X, voorheen Twitter, dat „Russische terroristen” verantwoordelijk waren voor de dodelijkste aanval in maanden.

Op 6 september kwam ‘s middags een ballistische raket neer op een drukbezochte markt in de plaats in de regio Donetsk, op zo’n dertig kilometer afstand van het zwaar bevochten Bachmoet. Na een analyse van satellietbeelden, getuigenverklaringen, sociale mediaberichten en raketfragmenten komt The New York Times tot de conclusie dat het om een verdwaalde Oekraïense luchtverdedigingsraket gaat, die werd afgeschoten met een Buk-lanceersysteem. Uit beelden heeft de krant op kunnen maken dat de raket niet vanachter de Russische linies werd afgeschoten, maar vanaf Oekraïens grondgebied kwam aanvliegen.

In een reactie op het artikel in The New York Times zegt Oekraïne dat de veiligheidsdienst van het land nog bezig is met een onderzoek naar het incident in Kostjantynivka en verder nog geen commentaar kan geven.

Een man die gewond is geraakt bij de raketaanval op een voedselmarkt in het stadscentrum van Kostjantynivka, op 6 september,, wordt naar een ambulance gedragen. Foto Evgeniy Maloletka/AP