Eerste oranjefans hopen glimp van de koninklijke familie op te vangen

Vroeg op de ochtend stonden de eerste oranjefans al klaar om de glazen koets te zien, die vertrekt vanaf Paleis Noordeinde in Den Haag.
Vroeg op de ochtend stonden de eerste oranjefans al klaar om de glazen koets te zien, die vertrekt vanaf Paleis Noordeinde in Den Haag. Foto Ramon van Flymen/ANP

De eerste toeschouwers hebben zich al verzameld bij Paleis Noordeinde in Den Haag. Dat meldt persbureau ANP dinsdag. De vroege oranjefans willen de beste plekken bemachtigen om de glazen koets, met koning Willem-Alexander, goed te kunnen zien.

Het enthousiasme van de vroege toeschouwers blijkt, naast het vroege opstaan, ook uit hun kledingkeuzes. Oranje overheerst, en mensen dragen grote hoeden en buttons met foto’s van de koninklijke familie. ANP sprak met moeder en dochter Ilonka en Amira Peters, die al sinds 06.30 uur bij het werkpaleis van de koning staan. „We willen Alexia zien, want ze gaat voor het eerst mee met de koets”, aldus dochter Amira.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima rijden vanmiddag van Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg. Ook hun twee volwassen dochters, de prinsessen Amalia en Alexia, zijn aanwezig bij de optocht. In de Koninklijke Schouwburg spreekt de koning de troonrede uit, waarna het koninklijk gezelschap terugrijdt naar Paleis Noordeinde en daar vanaf het balkon het publiek toezwaait.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Uit gelekte Miljoenennota blijkt: demissionair kabinet durft armoede aan te pakken