Dit zijn de favoriete recepten van Janneke Vreugdenhil met courgette

Recepten met courgettes Zeg je september, dan zeg je courgettes. In deze gids zetten we acht recepten van culinair journalist Janneke Vreugdenhil met deze veelzijdige groente op een rij.
Foto Merlijn Doomernik, bewerking NRC

Courgette groeit in de zomer als kool en is ook deze eerste maand van de herfst volop beschikbaar. Uit eigen moestuin, maar ook in de supermarkten zijn courgettes nu in groten getale aanwezig. Hoog tijd om op een rij te zetten wat er zoal gemaakt kan worden met deze veelzijdige groene groente, aan de hand van recepten van culinair journalist Janneke Vreugdenhil.

1Compote van courgette

Courgette is een groente met een relatief neutrale smaak. Dat biedt de mogelijkheid om er met uitgesproken kruiden toch iets bijzonders van te maken. Bijvoorbeeld in dit recept, waarin Janneke de courgette stooft met karwijzaad.

De zachtjes gestoofde groenten smaken heerlijk bij geroosterde vis die je besprenkelt met een mooie olijfolie.

2Salade met courgettebloemen

De courgetteplant is vrijgevig. Zodoende hoeven degenen met zo’n plant in de moestuin vaak bij wijze van spreken de hele zomer geen boodschappen te doen. Op den duur bestaat dan de kans dat je de groente zat bent. Zo ook jaren geleden een verre buurvrouw van Janneke. Ze stuurde een berichtje of Janneke nog interesse had in courgettebloemen, en Janneke wist niet hoe snel ze op de fiets moest springen.

Deze salade met burrata, citroendressing en gefrituurde kappertjes is een gegarandeerd succes op een gezellige nazomeravond.

3Gevulde courgette

Nummer drie in deze lijst is een meer klassieke bereiding van de courgette. Daar courgette zich aanpast naar de smaak van de vulling, kun je eindeloos variëren met waarmee je de courgette aankleedt. In dit gerecht gaat Janneke voor ham, oude kaas en dragon.

 

4Pasta met courgette

Nadat Janneke per toeval een, tja, nogal bijzondere methode op het spoor kwam om courgetterum te maken, waagde ze een poging. Maar het beloofde land bleef uit: de courgette raakte binnen mum van tijd al beschimmeld en het vocht dat eruit lekte had meer weg van nagellakremover dan van rum. En dus besloot Janneke het voorlopig op veilig – maar lekker – te spelen.

Haar overgebleven courgettes verdwenen in een klassieke pasta met spekjes en tomatensaus.

5Gegrilde courgettes

Na een zomerlang courgettesoep, courgettecake en pasta’s met courgette, besloot Janneke haar groente weer eens te grillen. Het levert een eenvoudige, maar heerlijke antipasta op die het goed doet als voorgerecht in de Italiaanse keuken.

In dit gerecht staan courgette, zongedroogde tomaat, en bocconcini centraal: een chic woord voor mini-mozzarellaballetjes.

6Courgette met saffraan

Saffraan is een delicate, roodkleurige smaakmaker die het beste tot zijn recht komt in een mooie roomsaus. En dat is precies wat Janneke doet in dit recept. Haar pasta met courgette in een saffraan-roomsaus is makkelijker te bereiden dan het klinkt – en is altijd een succes als je eters krijgt.

7Courgettesoepmet kruidenpesto

Courgettesoep kan op enig moment in de zomer gaan vervelen. Dat is, tenminste, als je vergeet te variëren met de andere smaakmakers van een soep. Bij deze soep kleedt Janneke de courgette aan met een heerlijke kruidenpesto.

Het geheime ingrediënt? Dat is lavas, ofwel maggikruid.

8Gebakken courgette met rozijnen

Janneke gaat ten aanzien van courgettes in de zomer door drie fases heen. Fase 1: kom maar door! Fase 2: wat moet ik er nu weer mee. En tot slot fase 3: rechtstreeks naar de schuur om er vervolgens na weken verwaarlozing toch nog wekenlang soep van te maken. Dit recept onstond in fase 1, toen Janneke er nog zin in had.

Het frisse van het venkelzaad smaakt te gek met het zoete van de rozijnen.