De uitgesproken commissaris van de koning wordt beticht van het creëren van een angstcultuur

Profiel

John Berends De Gelderse commissaris van de Koning is in opspraak wegens grensoverschrijdend gedrag tegenover ambtenaren. Maandag vergaderen de Provinciale Staten.

John Berends is sinds 2019 commissaris van de koning in Gelderland.
John Berends is sinds 2019 commissaris van de koning in Gelderland. Foto Sem van der Wal/ANP

De kwaliteit van het openbaar bestuur is echt zijn „love baby”, zijn liefdesbaby, zei de Gelderse commissaris van de koning John Berends (CDA) begin dit jaar in een interview op Radio 1. „Alles valt of staat bij kwaliteit van het openbaar bestuur”, aldus Berends. „Wat voor mensen zitten daar, wie stelt zich nog beschikbaar voor allerlei politiek bestuurlijke functies? Bijna dagelijks ben ik daarmee bezig.”

Het zijn de bestuurskwaliteiten van Berends zelf die nu onder een vergrootglas liggen. Dit weekend schreef dagblad De Gelderlander dat er een „angstcultuur” heerst op het Gelderse provinciehuis, die te wijten is aan Berends. De krant sprak zo’n tien anonieme ambtenaren en betrokkenen die te maken zouden hebben (gehad) met woede-uitbarstingen, pestgedrag en soms ook „fysiek grensoverschrijdend gedrag”.

De buitenwereld merkt daar niets van, aldus het artikel, want Berends zou „twee gezichten” hebben: naar buiten toe een enthousiast ‘mensenmens’, binnenskamers een man die geen tegenspraak duldt. Een medewerkersonderzoek, in handen van De Gelderlander, bevestigt dit beeld.

In een reactie in de krant zegt Berends zich niet te herkennen in het artikel. Hij is naar eigen zeggen een bestuurder „met visie en overtuigingskracht en dat draag ik ook uit”. Maandagavond komen de fractievoorzitters van de Provinciale Staten in een spoedvergadering bijeen over de kwestie.

Lees ook: Deze commissaris is meer van de bruisende feesten

Tegen een vuurwerkverbod

John Berends begon zijn carrière in managementfuncties op de Politieacademie. Hij was gemeenteraadslid en later wethouder en locoburgemeester in Zwolle. In 2005 werd hij burgemeester in Harderwijk, en in 2012 in Apeldoorn. Hij stond er bekend als een feestnummer en kreeg er de bijnaam ‘John Confettikanon’. In 2019 werd Berends geïnstalleerd als commissaris van de koning in Gelderland.

Voor iemand in zijn ambt die politiek neutraal moet blijven, is hij behoorlijk uitgesproken

Als bestuurder in Gelderland is Berends, voor iemand die in zijn ambt politiek neutraal dient te blijven, behoorlijk uitgesproken. Zo riep hij in 2022 op Twitter (nu X) op tot zwaardere sancties tegen Rusland, keerde hij zich tégen het protest met omgekeerde vlaggen en sprak hij zich uit tegen een vuurwerkverbod. In juli liet hij na de val van het kabinet op hetzelfde medium weten dat hij het „onbeschaamd” vond om te eisen dat premier Mark Rutte op zou stappen. „Hij heeft ons land meer dan 10 jaar gediend met ziel en zaligheid.”

Twee jaar geleden ontsloeg Berends de waarnemend burgemeester van Scherpenzeel, Eppie Klein, omdat deze volgens de commissaris niet integer zou hebben gehandeld bij de voorgenomen fusie met de gemeente Barneveld. Klein zei later in interviews de houding van Berends „zeer onaangenaam” te vinden: de oud-burgemeester voelde zich niet veilig een openhartig gesprek met Berends te voeren.

’Uit op meer macht’

Het artikel in De Gelderlander komt op een opvallend moment: er ligt een voornemen om het provinciaal kabinet – het team dat Berends helpt bij zijn taken – direct onder zijn leiding te laten vallen, en niet meer onder de directeur van de provincie. De beslissing is nog niet genomen, de ondernemingsraad is tegen. De anonieme ambtenaren in De Gelderlander vrezen dat Berends „uit is op meer macht”.

Niet iedereen herkent zich in het beeld dat de ambtenaren schetsen. Rudi Tink was gemeentesecretaris in Apeldoorn tijdens het burgemeesterschap van Berends. „Het verbaast me”, zegt Tink. „Berends voerde soms fel de discussie, maar niet meer dan dat. Ik heb nooit iets gemerkt van welke vorm van grensoverschrijdend gedrag dan ook.”

De Gedeputeerde Staten van Gelderland vinden de openbaringen over Berends „schokkend”, aldus een officiële reactie op de website. „We vragen onze medewerkers regelmatig hoe het met ze gaat.” Uit een werkbelevingsonderzoek eerder dit jaar bleek dat sociale onveiligheid was gedaald ten opzichte van vorig jaar. Omdat het onderzoek ook aantoonde dat er op een aantal plekken „zorgen zijn”, begon de provincie voor de zomer met een vervolgonderzoek. De eerste uitkomsten worden binnen een maand verwacht.