Britse komiek Russell Brand beschuldigd van verkrachting en emotioneel misbruik

Seksueel wangedrag Het misbruik zou hebben plaatsgevonden in een periode van zeven jaar, tijdens het hoogtepunt van Brands carrière. Zelf spreekt de Britse acteur en komiek van een „vooropgezette strategie” met als doel hem schade toe te brengen.
Brand was in de periode waarin de incidenten zouden hebben plaatsgevonden werkzaam als presentator en acteur.
Brand was in de periode waarin de incidenten zouden hebben plaatsgevonden werkzaam als presentator en acteur. Foto ANP

De Britse acteur en komiek Russell Brand wordt door vier vrouwen beschuldigd van onder meer aanranding, verkrachting en emotioneel misbruik. Dat onthullen de Britse kranten The Times, The Sunday Times en tv-programma Channel 4 Dispatches zaterdag op basis van een grootschalig onderzoek. Brand ontkent alle aantijgingen en zegt dat al zijn relaties met wederzijdse toestemming zijn geweest.

Het misbruik zouden hebben plaatsgevonden tussen 2006 en 2013, gedurende de piek van zijn carrière. Een van de vrouwen zegt ten tijde van het misbruik zestien jaar te zijn geweest. Brand zou onder meer met geweld zijn geslachtsdeel in haar keel hebben geduwd, waardoor ze geen lucht meer kreeg. Een andere vrouw zegt in zijn huis in Los Angeles te zijn verkracht, toen ze weigerde met hem en een andere vrouw naar bed te gaan.

Brand wordt ook door meerdere vrouwen beschuldigd van fysiek en emotioneel geweld. Brand werkte onder meer als presentator bij BBC Radio 2 en Channel 4 en speelde in meerdere Hollywoodfilms in de tijd dat deze gebeurtenissen zouden hebben plaatsgevonden.

Vooropgezette strategie

Brand kreeg van de Times acht dagen de tijd om te reageren op de beschuldigingen. Zijn advocaten gaven echter aan niet te willen reageren, omdat de kranten volgens hen een „litanie van agressieve beschuldigingen” hadden opgestuurd en omdat de namen van de vrouwen deels niet werden vrijgegeven. Volgens de advocaten is er sprake van een vooropgezette strategie met als doel Brand schade toe te brengen.

Zaterdagmiddag – een paar uur voordat het artikel werd gepubliceerd – plaatste Brand zelf een video op X en YouTube waarin hij alle aantijgingen ontkent. Ook zegt de acteur te vermoeden dat er een „zeer verontrustende agenda achter dit alles zit”.

Kort na zijn doorbraak begin 2000 worstelde Brand met een zware drugsverslaving. Na zijn herstel hiervan kampte hij met een seksverslaving, waar hij in 2005 in de Verenigde Staten voor werd behandeld. In zijn video benadrukt Brand dat hij altijd open is geweest over zijn verleden en zijn „tijd van promiscuïteit”, maar dat zijn (seksuele) relaties gedurende deze periode altijd met wederzijdse toestemming waren.