N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Stikstofbelasting Het RIVM heeft er moeite mee dat het programma wordt ingezet bij het uitvoeren van beleid. Dat botst met de „wetenschappelijke taak”. Het ministerie van landbouw kijkt of de methode elders kan worden ondergebracht.
Het RIVM wil af van het beheer van het rekenprogramma waarmee de stikstofbelasting van natuurgebieden wordt berekend. Het RIVM heeft er moeite mee dat het programma Aerius wordt ingezet bij het uitvoeren van beleid, zoals het beoordelen van vergunningsaanvragen. Dat botst met de „wetenschappelijke taak” van het RIVM.
Het rekenprogramma speelt een cruciale rol bij de plannen om de stikstofbelasting in Nederland terug te dringen. Met Aerius wordt berekend welke bedrijven piekbelasters zijn en het speelt een centrale rol bij de aanvraag van een natuurvergunning. Bij boeren roept het programma veel weerstand op.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) kijkt of het rekenprogramma kan worden ondergebracht bij een andere organisatie, bevestigt een woordvoerder aan NRC. Dat lijkt een probleem te worden, want er zijn weinig organisaties met voldoende expertise. Het RIVM wil een beperkt deel van het rekenprogramma wel onder zijn hoede houden. Het gaat om de module die berekent welke natuurgebieden in Nederland een te hoge stikstofbelasting hebben. Dat past wél binnen de wetenschappelijke taak, vindt het instituut. Het RIVM wil af van alle andere onderdelen, waaronder de module die wordt gebruikt bij vergunningsaanvragen. Ook de doorontwikkeling van nieuwe functionaliteiten, zoals een tool waarmee provincies eigen plannen kunnen doorrekenen, moet bij een andere partij komen.
De twee partijen die het meest voor de hand liggen, zeggen dat zij het programma liever niet overnemen. Het gaat om BIJ12, de koepelorganisatie van de provincies, en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), dat onder meer landbouwgegevens verzamelt. „Aerius is gebaat bij rust”, zegt een woordvoerder van de provincies. „Wij willen alles het liefst houden zoals het nu is.” De RVO is „niet de beste partij voor het beheer van Aerius”, stelt een woordvoerder. „Daar hebben wij niet de juiste mensen of kennis voor.”
Een andere optie is om Aerius te stallen bij het ministerie. Voor het in 2015 werd ondergebracht bij het RIVM, werd Aerius door externe ontwikkelaars gemaakt op het ministerie van Economische Zaken, waar landbouw destijds onder viel. De vraag is of het ministerie wel genoeg expertise heeft om Aerius te beheren: het werd destijds bij het RIVM geplaatst omdat het ministerie niet genoeg kennis had om het zelf in beheer te houden.
Het geitenpaadje voor de kippenboer Weekend 14-17