Macron: Franse ambassadeur in Niger gegijzeld

Niger De Franse ambassadeur zit volgens Macron vast in de ambassade en krijgt niets te eten. Eind juli werd de president van Niger, Mohamed Bazoum, afgezet door de militaire junta.
Frankrijk werkte in Niger nauw samen met de regering van president Bazoum.
Frankrijk werkte in Niger nauw samen met de regering van president Bazoum. Foto AFP

De Franse ambassadeur en meerdere diplomaten in Niger worden in de ambassade gegijzeld door de militaire junta. Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron vrijdag volgens Franse media. Volgens de president mag de ambassadeur, Sylvain Itté, niet meer naar buiten en krijgt hij niks te eten.

De junta, die eind juli de macht greep door president Mohamed Bazoum af te zetten, eiste eind augustus het vertrek van de Franse ambassadeur uit Niger. Frankrijk weigerde hierop in te gaan en zei dat alleen „de legitiem gekozen Nigerese autoriteiten” de ambassadeur kunnen uitzetten. Volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de coupplegers geen bevoegdheid om zo’n verzoek in te dienen. Op de vraag of de ambassadeur gerepatrieerd kan worden naar Parijs, zei Macron dagelijks met Bazoum in contact te zijn, „want hij is de legitieme autoriteit”.

Frankrijk werkte in Niger nauw samen met de regering van de democratisch verkozen president Bazoum. Dat deden de landen met name op militair gebied om jihadisme in de regio te bestrijden. Daarom heeft Frankrijk nog zo’n 1.500 militairen gestationeerd in het Afrikaanse land. Aanhangers van het nieuwe regime van de coupplegers hebben al meerdere keren gedemonstreerd tegen het – in hun woorden – Frans kolonialisme.

Lees ook: Het ‘weg met Frankrijk!’ galmt door heel West-Afrika