Frans verbod op iPhone 12 vanwege te veel elektromagnetische straling

Analyse

Parijs verbiedt de verkoop van de iPhone 12, zolang dat toestel de Europese normen voor elektromagnetische straling overschrijdt. Ook andere landen stellen onderzoek in.

De iPhone 12 zendt volgens nieuw Frans onderzoek te veel elektromagnetische straling uit.
De iPhone 12 zendt volgens nieuw Frans onderzoek te veel elektromagnetische straling uit. Foto Stephane Mahe

Uitgerekend op het moment dat Apple zijn nieuwe iPhone 15 aan het publiek toonde, publiceerde de Franse toezichthouder ANFR dinsdag de resultaten van een onderzoek waaruit blijkt dat de drie jaar oude iPhone 12 te veel elektromagnetische straling uitzendt. De mogelijke gevolgen voor de gezondheid van gebruikers lijken beperkt, maar de telefoon mag niet meer verkocht worden zolang Apple het stralingsniveau niet aanpast. „En als er niet snel corrigerende maatregelen worden genomen, moet Apple reeds verkochte toestellen ook weer terugroepen”, schrijft ANFR.

De iPhone 12 verscheen in het najaar van 2020 op de markt. In totaal verkoopt het Amerikaanse techbedrijf per jaar meer dan 200 miljoen toestellen. De iPhone 12 was het eerste model van Apple dat met het nieuwere 5G-netwerk overweg kon. Apple verkoopt het betreffende toestel zelf niet meer, maar het wordt nog wel aangeboden als gebruikt toestel, onder meer via ‘refurbished’ winkels.

ANFR liet in totaal 141 verschillende telefoons door het Duitse onderzoeksbureau CTC Advanced testen. Daaruit bleek dat de iPhone 12 de Europese SAR-norm overschrijdt, een waarde die aangeeft hoeveel energie van het apparaat wordt geabsorbeerd door het menselijk lichaam.

Meest verkochte overtreder

De SAR-waarde wordt gemeten in verschillende situaties: met de telefoon tegen het oor of in een broekzak, bijvoorbeeld. In dat laatste scenario zendt een iPhone 12-toestel 5,74 watt energie per kilogram lichaamsgewicht uit, terwijl maximaal 4 watt is toegestaan. Andere waarden vallen wel binnen de normen. Ook andere iPhones die ANFR liet testen voldoen aan de limieten.

Apple is niet de enige fabrikant die de stralingslimiet overschrijdt. ANFR heeft tot nu toe bij ruim veertig verschillende telefoons te hoge stralingsniveaus geconstateerd, waaronder merken als Motorola, Samsung en Xiaomi. De iPhone 12 is wel de meest verkochte overtreder. Met een software-update zijn zulke afwijkingen doorgaans weer te corrigeren.

De Europese stralingsnormen voor elektronica zijn in 2020 vastgesteld op basis van richtlijnen van ICNIRP, een internationale commissie die kijkt naar de opwarmingseffecten van radiostralen. Ook de meetmethodiek is voor heel Europa hetzelfde. Toch gaan in navolging van ANFR ook de telecomtoezichthouders in Duitsland en België onderzoek doen naar mogelijk stralingsgevaar van de iPhone 12. In Nederland buigt de verantwoordelijke Rijksinspectie Digitale Infrastructuur zich over de Frans/Duitse resultaten. Volgens Apple voldoet het toestel wel aan de EU-normen, wat het bedrijf door onafhankelijke bureaus zou hebben laten onderzoeken.

Gezondheidszorgen

Hoe gevaarlijk is de elektromagnetische straling uit mobiele telefoons? De grootste vrees bij sommige mensen is dat de straling uit mobiele telefoons hersentumoren veroorzaakt bij langdurig gebruik. De beschikbare wetenschappelijke studies hebben daarvoor geen bewijs gevonden, aldus de Gezondheidsraad in diens laatste advies daarover uit 2016.

De elektromagnetische straling die uit mobiele telefoons komt, is niet-ioniserend. Zulke straling heeft te weinig energie om schade aan te kunnen brengen aan het dna in cellen, zoals röntgenstraling dat wel doet.

De Gezondheidsraad raadt wel aan om de gezondheidseffecten van mobiele telefoonstraling te blijven onderzoeken. Omdat de epidemiologische gegevens niet geheel eenduidig zijn, classificeerde de wereldgezondheidsorganisatie WHO in 2011 de radiostraling uit mobiele telefoons wel als ‘mogelijk kankerverwekkend voor mensen’, waarmee het in dezelfde categorie valt als koffie, dieseldampen en sommige pesticiden.

Wel is duidelijk dat bij langdurige blootstelling de temperatuur van het lichaam lokaal kan verhogen. Bij de huidige blootstellingslimieten is die stijging niet meer dan één graad Celsius.

Er is geen verband aangetoond tussen blootstelling aan deze straling en hoofdpijn, slapeloosheid, geheugenverlies of concentratiestoornissen.