Lampedusa kondigt noodtoestand af vanwege hoog aantal aangekomen migranten

Migratiecrisis Binnen een tijdsbestek van 24 uur kwamen bijna zevenduizend migranten aan op het Italiaanse eiland, dat al langer kampt met een niet aflatende instroom aan migranten.
Een groep migranten op Lampedusa wacht tot ze naar het vasteland worden gebracht.
Een groep migranten op Lampedusa wacht tot ze naar het vasteland worden gebracht. Foto Elio Desiderio / EPA

Autoriteiten op het Italiaanse eiland Lampedusa hebben woensdag de noodtoestand uitgeroepen vanwege een recordaantal migranten dat aankwam op het eiland. Binnen 24 uur kwamen volgens internationale persbureaus zo’n 6.800 migranten aan in zeker 120 boten. Ter vergelijking: het eiland heeft zelf ongeveer 6.300 inwoners. Het opvangcentrum voor asielzoekers op het eiland zou stampvol zijn, en migranten zouden onder meer worden opgevangen in parochies en kerken.

Vanwege de ligging van het eiland in de Middellandse Zee, als meest zuidelijke punt van Italië, komen migrantenboten vanuit Noord-Afrika vaak op Lampedusa aan. Vorige maand kwamen er dagelijks zeker zestig boten aan en werden er al recordcijfers gebroken. Autoriteiten proberen zoveel mogelijk migranten naar Sicilië en het Italiaanse vasteland te brengen om de druk op het eiland te verlichten.

„Er is dringend behoefte aan hulp van de overheid”, zegt de burgemeester van Lampedusa Filippo Mannino tegen de krant Corriere Della Sera. Hij vraagt om schepen en vliegtuigen om migranten van het eiland te halen. Ook zegt hij bezorgd te zijn dat andere landen hun verantwoordelijkheid in de migratiecrisis niet nemen. „Europa kan ons niet aan ons lot overlaten”, aldus Mannino.

Streng beleid

Dit jaar zijn er volgens cijfers van de Italiaanse overheid al bijna 124.000 migranten over zee in Italië aangekomen, twee keer zoveel als in september 2022. Ondanks beloftes en pogingen van premier Giorgia Meloni, die van een streng antimigratiebeleid een van de speerpunten van haar verkiezingscampagne maakte, lukt het niet om de aantallen migranten terug te dringen.

Meloni was samen met premier Mark Rutte en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zeer nauw betrokken bij de totstandkoming van de migratiedeal met Tunesië. Europa investeert in grensbewaking en de economie van het Noord-Afrikaanse land, maar desondanks blijven de aantallen stijgen en lijkt de deal nog niet het beoogde effect te hebben. Von der Leyen riep eerder op woensdag nog op tot geduld wat betreft die samenwerking.

Lees ook dit opiniestuk: Tunesië zal de massale ongecontroleerde instroom van migranten uit West-Afrika naar het eigen land moeten inperken