N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
België mag alleenstaande mannen die asiel aanvragen in het land geen opvang weigeren. Dat heeft de Belgische Raad van State woensdag besloten, meldt de krant De Standaard. Met het besluit fluit de Raad van State staatssecretaris Nicole de Moor (Asiel en Migratie, CD&V) terug: zij besloot vorige maand tot een controversieel ‘mannenverbod’. Omdat er een tekort is aan opvangplaatsen wilde De Moor de asielopvang reserveren voor vrouwen, kinderen en gezinnen.
Alleenstaande mannen werd in België in de praktijk al langer het recht op opvang ontzegd. Er was veel controverse om het verbod: volgens critici was er geen wettelijke basis voor. De Raad van State stemt daar mee in. Volgens de Belgische wet hebben asielzoekers recht op onder meer medische, sociale en psychologische begeleiding, eten, kleding én onderdak. Het is de vraag of staatssecretaris De Moor gehoor geeft aan het besluit. „Het is niet omdat de Raad van State dat zegt, dat wij plots duizenden plaatsen extra hebben”, aldus De Moor tegen de krant Nieuwsblad.
Net als Nederland worstelt België met een tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Het land komt zo’n 2.000 plekken tekort op een totale opvangcapaciteit van ongeveer 35.000. In het Klein Kasteeltje in Brussel — het centrale aanmeldcentrum van België — moeten mannelijke asielzoekers vaak buiten slapen.
Kritiek en bijval
De Moor krijgt in België veel kritiek, maar ook bijval voor haar harde optreden tegen alleenstaande mannen die asiel aanvragen. „Als je in een situatie zit waarin je moet kiezen, begrijp ik wel dat we de kinderen niet buiten laten slapen”, zei de Belgische premier Alexander De Croo (Open VLD) tegen De Standaard.
Antropoloog Shila Hadji Heydari Anaraki noemde het verbod in NRC politiek gemotiveerd. „Belgische gemeenten bouwen de opvangcapaciteit vaak af zodra er even een dip in het aantal asielzoekers zit. Ik noem dat jojopolitiek. Toen er zo veel Oekraïners naar België kwamen, hoefde niemand van hen op straat te slapen. Het kan dus wel.”
Lees ook deze reportage: In ‘Belgisch Ter Apel’ is het urinoir de badkamer