Raad van State: vergunningen coffeeshops mogen tijdelijk zijn

Drugsverkoop De Raad van State heeft besloten dat vergunningen voor coffeeshops een tijdelijk karakter mogen hebben. De zaak was aangespannen door een coffeeshop in Roermond.

Een vergunning voor een coffeeshop mag tijdelijk worden, concludeerde de Raad van State in een rechtszaak die was aangespannen tegen de gemeente Roermond. Foto Simon Lenskens
Een vergunning voor een coffeeshop mag tijdelijk worden, concludeerde de Raad van State in een rechtszaak die was aangespannen tegen de gemeente Roermond. Foto Simon Lenskens

Vergunningen voor coffeeshops mogen tijdelijk worden verstrekt en na die periode opnieuw worden vergeven. Dat staat in een uitspraak van de Raad van State in een beroep van de gemeente Roermond tegen een vonnis van de bestuursrechter in april 2021.

De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben. Gemeenten krijgen hierdoor meer mogelijkheden bij de vergunningverlening. Uitbaters van coffeeshop hebben minder zekerheid over de voortzetting van hun onderneming op langere termijn.

De gemeente Roermond koos bij de laatste vergunningverlening voor een termijn van vijf jaar. Daarna kan iedereen meedingen naar maximaal een van de vergunningen. Die worden dan verloot onder gegadigden die door de screening zijn gekomen.

Roermond

Toenmalig burgemeester Rianne Donders-de Leest (CDA) wilde de aanpak gebruiken om de huidige zaken te verplaatsen van het centrum van de Midden-Limburgse stad naar een plek waar ze voor minder overlast zorgen.

Voor de man die al drie decennia Sky en Skunk, de huidige coffeeshops in Roermond, uitbaat, zou dat betekenen dat hij minimaal één vergunning en ze mogelijk allebei verliest. Hij spande de zaak bij de bestuursrechter aan. Die gaf hem in het voorjaar van 2021 gelijk. Juridisch moet bij schaarse vergunningen weliswaar mededinging mogelijk zijn, maar de coffeeshops vormden volgens de rechter een uitzondering, omdat de verkochte softdrugs illegaal zijn.

De Raad van State oordeelt nu dat ook aan coffeeshops bij „een dwingende reden van algemeen belang” tijdelijk een vergunning mag worden gegeven. In Roermond is dat het geval, volgens de uitspraak, omdat de gemeente in haar motivering de openbare orde, de openbare veiligheid en de volksgezondheid aanvoert.