Amsterdamse universiteiten zetten financiële steun voor studentenvereniging L.A.N.X. stop

Studentenvereniging Aanleiding voor het besluit is een introductiereis van een aan L.A.N.X. gelieerd dispuut. Tijdens die reis zouden schokkende misstanden hebben plaatsgevonden.
De Vrije Universiteit van Amsterdam aan de Boelelaan.
De Vrije Universiteit van Amsterdam aan de Boelelaan. Foto Kim van Dam / ANP / Hollandse Hoogte

Drie Amsterdamse onderwijsinstellingen zetten de financiële en promotionele steun aan studentenvereniging L.A.N.X. stop. Het gaat om de Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool Amsterdam. Aanleiding is een introductiereis naar Roemenië door het dispuut Ares, dat aan L.A.N.X. is gelieerd.

Tijdens de reis, die eind 2022 plaatsvond, moesten aspirant-leden van het dispuut opdrachten uitvoeren voor punten. De opdrachten waren verdeeld in verschillende categorieën, waarbij in de categorie ‘Dames en Seksgerelateerd’ opdrachten stonden als ‘regel een vluchteling’ en ‘naai een emmer in een steeg’, waarbij emmer staat voor vrouw.

In een verklaring schrijft de Vrije Universiteit „diep geschokt” te zijn. „Het is bedroevend dat dergelijke incidenten nog steeds plaatsvinden. Een studentenvereniging zou juist een veilig sociaal vangnet moeten zijn voor nieuwe studenten om belangrijke levenservaring op te doen naast hun studie”, schrijft de universiteit. Naast het stopzetten van financiële en promotionele steun wordt de vereniging niet langer uitgenodigd voor academische evenementen.

De banden tussen de L.A.N.X, een van de grootste studentenverenigingen van Amsterdam, worden niet volledig doorbroken. „We blijven in gesprek met de vereniging om samen te werken aan een structurele cultuurverandering binnen hun organisatie”, schrijft de universiteit. „Dit is voor ons als universiteit een absolute voorwaarde voor het voortbestaan van een band tussen L.A.N.X. en Vrije Universiteit Amsterdam.”