N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Justitie vervolgt FVD-parlementariër Gideon van Meijeren vanwege twee mogelijke gevallen van opruiing. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Van Meijeren gesuggereerd dat geweld tegen de overheid in sommige gevallen „geoorloofd en misschien noodzakelijk is”. Het FVD-Kamerlid maakt zich schuldig aan opruiing tot geweld tegen de overheid, zo oordeelt het OM dinsdag.
Het OM noemt Van Meijeren niet bij naam, maar uit de geschetste voorbeelden valt zijn identiteit te ontwaren. Zo omschrijft justitie een boerenprotestactie in het Gelderse Tuil, waar de 35-jarige Van Meijeren zich schuldig zou hebben gemaakt aan opruiing. Hij hield een toespraak die later op internet werd gepubliceerd. Van Meijeren deed de suggestie dat gewelddadig verzet tegen de overheid toelaatbaar is als die overgaat tot onteigening van boeren.
Lees ook Frictie in de top van FVD: heeft Baudet genoeg van de stijl van Van Meijeren?
Het tweede mogelijke strafbare feit pleegde hij in november vorig jaar. In een interview stelde Van Meijeren te hopen op een „revolutionaire beweging” die zich onderscheidt van een protestbeweging en bij „wijze van spreken” zou optrekken naar het parlement en zou zeggen: „we gaan hier niet meer weg totdat de regering weg is”.
‘Verwerpelijk’
Tegen NRC stelde Van Meijeren dat hij doelde op „vreedzame demonstranten” die een regeringsvertrek eisen. Hij stelde te hopen dat bij zo’n opstand geen dodelijke slachtoffers zouden vallen. Kamerleden en bewindspersonen keurden de woorden van de FVD’er af. Premier Mark Rutte (VVD) noemde zijn uitspraken „verwerpelijk en totaal onverantwoordelijk”.
Vlak na het interview ontstond er ook binnen Forum voor Democratie onrust over Van Meijerens uitspraken. Op een partijcongres beklemtoonde voorman Thierry Baudet richting zijn achterban „nooit buiten de grenzen van de democratische rechtsstaat” te willen treden. Verschillende partijprominenten zouden destijds genoeg hebben van de provocaties van Van Meijeren. Ook zou hij zijn gebotst met Baudet. Het heeft vooralsnog niet tot een breuk geleid.