Machtsstrijd ontbrandt op wel heel ongelukkig moment voor Partij voor de Dieren

PvdD Collega-Kamerleden van Esther Ouwehand vragen zich af waarom haar het lijsttrekkerschap is ontnomen. Maar meldingen moeten goed onderzocht worden, zegt een deel ook. De campagneleider heeft direct zijn werk neergelegd vanwege „de grote puinzooi”.

De PvdD-fractie na de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Vlnr: Leonie Vestering, Frank Wassenberg, Eva van Esch, Esther Ouwehand, Lammert van Raan, Christine Teunissen.
De PvdD-fractie na de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Vlnr: Leonie Vestering, Frank Wassenberg, Eva van Esch, Esther Ouwehand, Lammert van Raan, Christine Teunissen. Foto Bart Maat/ANP

Voorzichtig en verbaasd hebben de meeste fractieleden van de Partij voor de Dieren (PvdD) na anderhalve dag gereageerd op het openlijke conflict tussen fractieleider Esther Ouwehand en het partijbestuur. Opvallend is dat Ouwehand geen onvoorwaardelijke steun krijgt, tegelijkertijd zijn er kritische vragen over het handelen van het bestuur.

PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg kan het besluit om Ouwehand het lijsttrekkerschap te ontnemen op basis van „(onbewezen) meldingen van integriteitsschendingen echt niet plaatsen”, schrijft hij op X, voorheen Twitter. Wassenberg zegt graag mee te willen werken om een oplossing voor de partij te kunnen vinden.

Ook Kamerlid Eva van Esch heeft „veel vragen” over het besluit van het partijbestuur, schrijft zij.

‘Geen partij kiezen’

„Ik kies nu geen partij”, reageert Kamerlid Lammert van Raan op X. „Iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen.” Maar Van Raan schrijft ook: „Vermeende integriteitsschendingen moeten zorgvuldig worden onderzocht.” Kamerlid Leonie Vestering, die in mei bekend maakte verlof te nemen wegens „werkomstandigheden”, hoopt dat de uitkomst van het onderzoek vóór het congres op 24 september met leden kan worden gedeeld, schrijft zij.

Lees het artikel Onrust bij Partij voor de Dieren na besluit van bestuur om Esther Ouwehand niet voor te dragen als lijsttrekker

Partijvoorzitter Ruud van der Velden maakte zaterdag bekend dat in de tweede helft van augustus meerdere meldingen zijn binnengekomen, die volgens het bestuur wijzen op „schendingen van integriteit” door Ouwehand. Het bestuur is teruggekomen op het besluit Ouwehand op het congres voor te dragen als lijsttrekker, en kondigde een onderzoek aan. Deze week zou het bestuur een nieuwe lijsttrekker voordragen. Het lijkt logisch dat dit een bekend gezicht is, mogelijk een van de zittende Kamerleden van de partij.

Kritische brief

Ouwehand zelf heeft vrijdagavond een lange, kritische brief aan het partijbestuur geschreven, waarin zij spreekt van „lasterlijke ondermijning richting mijn persoon”. Een vrouwelijk bestuurslid – wie is onbekend – zou „kwaadaardige leugens” over Ouwehand hebben verspreid. Ouwehand zegt geen vertrouwen meer in dit bestuurslid te hebben en vraagt om maatregelen.

Ook vraagt Ouwehand het partijbestuur om een kandidatenlijst voor de Tweede Kamer met mensen die „te vertrouwen zijn met de zware verantwoordelijkheid voor het Kamerlidmaatschap”. „Mensen die zich bewezen onbetrouwbaar en onveilig hebben getoond, kunnen onmogelijk in dit team plaatsnemen.”

Lees het artikel Minister Adema schoffeert de Kamer, vindt de Partij voor de Dieren

Tweede Kamerlid Christine Teunissen schaarde zich zaterdag als eerste direct en volledig achter Ouwehand. Zij sprak in een schriftelijke reactie van een „bizarre verklaring” waarmee het partijbestuur Ouwehand „aan de kant probeert te schuiven”.

Campagneleider opgestapt

De machtsstrijd binnen de partij komt op een ongelukkig moment nu de campagne voor de landelijke verkiezingen in november is begonnen. Campagneleider Daan de Neef heeft zijn werkzaamheden neergelegd, heeft hij maandagochtend op X laten weten. „Ik kan niet voor een bestuur werken dat Esther zo behandelt”, schrijft De Neef. Hij zegt dat het partijbestuur er een „grote puinzooi” van heeft gemaakt, „hoogst onprofessioneel, oncollegiaal en onverkwikkelijk”.

Het bestuur van de Partij voor de Dieren staat door de kwestie onder grote druk. Op sociale media nemen veel leden het op voor Ouwehand, die populair is in de partij. Er wordt opgeroepen op het congres van 24 september te stemmen over een motie van wantrouwen tegen het bestuur.