Het verkiezingsprogramma van de BBB blijft draaien om het platteland

BoerBurgerBeweging De BBB van Caroline van der Plas wil meer zijn dan een ‘boerenpartij’, maar in het verkiezingsprogramma blijft het draaien om het platteland. En de koning krijgt weer een rol in de formatie.

Caroline van der Plas (BBB) spreekt begin deze week de HJ Schoo-lezing uit in debatcentrum de Rode Hoed in Amsterdam. Een flink deel van de lezing is als inleiding opgenomen in het BBB-verkiezingsprogramma.
Caroline van der Plas (BBB) spreekt begin deze week de HJ Schoo-lezing uit in debatcentrum de Rode Hoed in Amsterdam. Een flink deel van de lezing is als inleiding opgenomen in het BBB-verkiezingsprogramma. Foto JEROEN JUMELET/ANP

BBB noemt zichzelf al een tijdje liever niet meer voluit ‘BoerBurgerBeweging’. Kiezers moeten niet denken, is het idee erachter, dat de partij van Caroline van der Plas een boerenpartij is. In het verkiezingsprogramma waar BBB vrijdagmiddag mee kwam, Van Vertrouwenscrisis naar Noaberstaat, komt BoerBurgerBeweging als woord zelfs helemaal niet meer voor.

Maar dat de partij in de allereerste plaats opkomt voor het platteland, en níet voor de Randstad, blijkt wel overduidelijk uit bijna elk hoofdstuk. De plannen waarmee Van der Plas en haar mensen de campagne ingaan, draaien vooral om ‘voedselzekerheid’, landbouw en visserij. In wetten en regels, ook de Europese, moet wat BBB betreft duidelijk zijn vastgelegd dat Nederland vruchtbare landbouwgebieden nooit zal opgeven. En die ook weer terug wil als ze al verloren zijn gegaan: de Hedwigepolder moet van BBB weer landbouwgrond worden. De stikstofwet moet „van tafel”.

Tegelijkertijd is duidelijk dat BBB graag serieus genomen wil worden, en zichzelf in de afgelopen twee jaar ook steeds serieuzer is gaan nemen: ideeën als een ‘inboeringscursus’ voor mensen uit de Randstad staan er niet meer in. Het programma is een stevig boek geworden van 128 pagina’s, met als inleiding een flink deel van de HJ School-lezing die Van der Plas begin deze week hield in Amsterdam. Dat BBB na de verkiezingen geen regeerakkoord wil maar een ‘regie-akkoord’ dat elk jaar door de Tweede Kamer wordt beoordeeld, zoals ze in de lezing zei, staat ook in het programma.

Lees ook: ‘Onderbuikgevoelens zijn ook gevoelens’, zegt Caroline van der Plas in de HJ Schoo-lezing

De plannen zijn deels uitgesproken liberaal, met veel vrijheid voor ondernemers, investeerders en de bewoners zelf – bijvoorbeeld bij de bouw van huizen of het creëren van woonruimte op andere manieren – en een beperkte rol voor de overheid. BBB vindt ook dat de maximumsnelheid weer naar 130 kilometer per uur kan op wegen waar dat veilig kan en waar mensen weinig last hebben van het geluid. BBB maakt ook net als de VVD een groot punt van veiligheid, en stelt een maximum voor van vijftienduizend nieuwe asielzoekers per jaar, inclusief nareizende gezinsleden. „Nieuwkomers”, staat er ook, „krijgen geen voorrang meer op woningen.”

Koning terug in de formatie

Als het om medische ethiek gaat, belooft BBB, kunnen haar Kamerleden hun „eigen afwegingen maken”. De partij schrijft dat er met abortus „niet lichtzinnig” omgegaan moet worden, dat er flink moet worden geïnvesteerd in expertisecentra voor het levenseinde, en dat het kweken van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek niet mag worden toegestaan. Over transgenders schrijft BBB dat de partij de „unieke uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd” erkent en ook het belang inziet van „snelle en kwalitatieve zorg” voor „zowel jongeren als volwassenen”.

BBB komt ook met plannen die je links kunt noemen: de partij pleit voor ruime voorzieningen in de zorg, en voor het verhogen van de bijstandsuitkering en het minimumloon, al staat er niet bij met hoeveel. BBB wil ook dat de koning weer een rol krijgt in de kabinetsformatie, dat er correctieve referenda komen, nationaal én regionaal, en dat de burgemeester gekozen wordt: twee jaar na de gemeenteraadsverkiezingen. De partij vindt dat er een Ministerie voor Regiozaken moet komen, minstens honderd kilometer uit de buurt van Den Haag, en komt met het idee dat de Tweede Kamer in elk geval twee keer per jaar op een andere locatie moet vergaderen dan in Den Haag. Militairen in uniform hoeven van BBB niet te betalen in het openbaar vervoer.

‘Doorgeslagen ego’s’

In de HJ Schoo-lezing van Van der Plas stonden duidelijke verwijzingen naar het christen-democratische gedachtengoed, met nadruk op het verenigingsleven en maatschappelijke middenveld. In het verkiezingsprogramma gaat het ook over „verbinding” in regio’s door tradities en gemeenschappelijke „culturele identiteit” en over de angst van mensen om dat kwijt te raken door „de wereld van doorgeslagen ego’s”. Maar dat verhaal overheerst het verkiezingsprogramma verder niet. Het woord ‘gezinnen’ komt in het BBB-programma twaalf keer voor, in het (veel kortere) CDA-programma 33 keer.

Zo heeft het BBB-program van alles wat, en lijkt het erop dat de partij na 22 november zal willen aanschuiven bij zo’n beetje élke formatieonderhandeling, met rechtse en net zo goed met linkse partijen. BBB’ers benadrukken deze dagen in Den Haag steeds dat andere partijen niet moeten vergeten wat hun partij te bieden heeft in een coalitie: 16 zetels in de Eerste Kamer. Pieter Omtzigt, zeggen ze erbij, heeft er nul.